Steeds vaker worden producten gebruikt zonder dat de gebruikers eigendom hebben over deze producten. Swapfiets en OV-fiets -het gebruik van een fiets in abonnementsvorm- zijn hier recente voorbeelden van. In de voorbeelden is er sprake van een ontworpen mix van tastbare producten, zoals een fiets, een bed of een wasmachine en ontastbare diensten zoals gebruik, reparatie, onderhoud of bijvullen van producten. Deze producten en diensten zijn erop gericht de consument te helpen om doelen te bereiken: van A naar B komen, lekker slapen of schone was. Deze mix noemen we Product Service Systemen (PSS).

Omdat aanbieders van PSS meestal het eigendom over de producten behouden, zijn deze aanbieders gebaat bij producten die lang mee gaan en/of eenvoudig te vervangen zijn. In potentie moedigt dit producenten aan tot meer circulaire en dus duurzamere productie. Ondanks dat PSS vaak als doel hebben om milieu-impact zo klein mogelijk te houden, leiden ze niet automatisch tot duurzame oplossingen. Wanneer een PSS eenmaal wordt gebruikt door consumenten, kunnen er effecten optreden die tot een grotere milieu-impact leiden en een dergelijke dienst dus minder duurzaam maken. Denk bijvoorbeeld aan oneigenlijk gebruik van deelfietsen in de stad.

Dirk Ploos van Amstel startte begin 2020 zijn PhD onderzoek vanuit het lectoraat Co-Design van de HU en TU/e (Industrial Design): een praktijkgericht en ontwerpend onderzoek naar de milieu-impact van het gebruik van PSS.

Deze lunchlezing bestaat uit twee gedeeltes. In het eerste gedeelte zal Dirk ingaan op inzichten uit de literatuurstudie naar de gebruikerskant van PSS en state-of-the-art ontwerpaanpakken om milieu-impact uit dit gebruik te verkleinen.  In het tweede gedeelte wordt ingegaan op de eerste inzichten uit de Case Study met en bij The Student Hotel. In deze veldstudie onderzoeken wij hoe het fiets-deelsysteem (daaronder verstaan wij de fiets zelf, de fietsenstalling en de uitleen-app) anders ontworpen kan worden, zodat gebruikers zorgvuldiger met de fietsen omgaan. Gewenste gevolgen zijn minder milieu-impact uit gebruik, lagere kosten en een positievere gebruikerservaring.

  • WAT – Digitale lunchlezing ‘Hoe kunnen we duurzamer gebruik van producten-als-dienst ontwerpen?’
  • WANNEER – 16 december, van 12.30 tot 13.30 uur
  • AANMELDENVia het aanmeldformulier. Op 16 december wordt de link naar de digitale lunchlezing in de ochtend verzonden.

Goed om te weten

Wanneer
wo 16 dec 2020
Tijd
12:30 - 13:30