Circulatie bij de HU Foodcourts Zenwich Café en Lucy & Suzy

HU Duurzaam Doen heeft maandelijks wisselende thema’s die in de etalage gezet worden. Januari was de maand van de circulariteit, waarbij we opzoek gingen naar een inspirerend verhaal over verantwoorde productie en consumptie op de HU.

“Het broodje van Zenwich Café, Tante Vera (pikante kipkerrie) is sinds de dag van de duurzaamheid (10 oktober 2019) vegetarisch én nog altijd een bestseller”, vertelt Frank Renfurm, eigenaar van Zenwich Café en Lucy & Suzy in de HU foodcourts. Frank heeft de wensen van zijn klanten de laatste jaren zien veranderen. “De vleesproducten zullen nooit helemaal verdwijnen, maar vegetarisch eten is steeds populairder geworden.”

Al vanaf de start van zijn onderneming is duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen belangrijk voor Frank. Hij gebruikt zoveel mogelijk Nederlandse biologische ingrediënten en zijn frisdranken zijn huisgemaakt met weinig suiker. “We geven vorm aan ‘zero-waste, maximum taste’ (zo min mogelijk afval) en gebruiken weinig plastic wegwerp materiaal. Soms ontkomen we er niet aan, de verse jus d’ orange staat bij ons in een bak met ijs en papieren bekertjes kunnen daar niet tegen. We gebruiken papieren rietjes en willen in de toekomst naar bio afbreekbare bekers. Daarover zijn we in gesprek met de leverancier.”

Komkommers in plastic

Frank blijft nadenken hoe hij zijn onderneming kan verduurzamen, ook omdat hij merkt dat klanten dat extra waarderen. Hij geeft 35 cent korting op een kop faire-trade koffie, als je je eigen beker meeneemt. Maar Frank denkt verder: “Ik werk met één leverancier, omdat er dan ook maar één truck per week (CO2 uitstoot) hoeft te rijden met de bestellingen. Ik heb gekozen voor Sligro, omdat zij naast voedselveiligheid ook duurzaamheid hoog in het vaandel hebben. Sligro rijdt nooit half lege truck en staat open voor nieuwe duurzame ideeën. Eerst kregen we de komkommers per stuk in plastic verpakt, dat gebeurt gelukkig nu niet meer.”

Sociale Duurzaamheid

Zenwich Café en Luzy & Suzy geven ook aandacht aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Er werken stagiaires van praktijkopleidingen en ook oudere sollicitanten worden aangenomen. Frank geeft voorkeur aan sollicitanten die met de fiets of het OV naar de werkplek komen.

Circulariteit

“Als er bij ons broodjes overblijven, zijn dat er nooit veel. We delen deze onderling uit of geven ze aan Streat. Bij Lucy & Suzy gebruiken we de overgebleven broodjes om croutons te maken voor in de salades en soepen. Dezelfde ingrediënten komen in verschillende producten terug, zo geven we vorm aan het zero-waste principe. We kunnen bijvoorbeeld de eerste dag kip op brood serveren en de dag erna in de soep.”

De drijfveer van Frank zijn zijn dochtertjes, aan wie hij de wereld met een goed geweten wil doorgeven. “Ik hoop dan ook dat we de kans krijgen om deze duurzame initiatieven voort te blijven zetten hier op de Hogeschool Utrecht.’’

Bron: HUOntwikkelt