Conferentie in Spanje over duurzaamheid? Pak de Tesla

Conferentie in Spanje over duurzaamheid? Pak de Tesla

Wilko Planje en Rogier Laterveer wilden naar het Spaanse Valencia voor een conferentie over duurzaamheid. Maar hoe kom je daar, als onderzoekers van het HU-lectoraat Nieuwe Energie in de Stad? Met het vliegtuig is dan eigenlijk geen optie. Dus gingen ze met een Tesla van We Drive Solar. Ook in de hoop het debat met de vliegende bezoekers op gang te brengen.

Samen met student Sam de Vries (actief in het HU Green Office) reden ze de 4100 kilometer naar het zuiden en terug. Een mooie auto als je een dagreis van je doel weg bent, maar niet ideaal voor zo’n lange tocht, concluderen de onderzoekers: “Je staat toch veel te lang te laden elke keer. Op een middag stonden we vast omdat de auto helemaal niks meer deed. Grote stress. Tesla heeft toen vanaf afstand de computer opnieuw gereset. Dat hielp.”

Hoogbouw

Met hun lectoraat Nieuwe Energie in de Stad zijn de onderzoekers gespecialiseerd in duurzame hoogbouw. Veel woningcorporaties worstelen met hoe ze hun flats duurzamer willen maken. Het lectoraat wil hier een belangrijke adviseur in worden. Daarvoor is een netwerk nodig, ook buiten Nederland. Daarom deed het drietal onderweg nog enkele steden aan met belangrijke, strategische partners: Clermont-Ferrand, Barcelona, Madrid.

Missie geslaagd

Uiteindelijk werd het einddoel – op tijd – bereikt: de duurzaamheidsconferentie van CARPE, een consortium van Europese hogescholen waar ook de HU bij is aangesloten. De onderzoekers parkeerden er de Tesla demonstratief op de stoep. Laterveer: “We hebben veel reacties gehad en gesprekken gevoerd over duurzame mobiliteit. Precies wat we wilden.” Missie geslaagd.

Bron: Trajectum (1) en (2)