Verandering van ecologische en economische systemen kan niet ontstaan zonder persoonlijke transformatie. Het thema van de Dag voor de Duurzaamheid (DvDD) op 4 oktober 2022 was dan ook: ‘Agents of Change’. Welke bijdrage kunnen we leveren aan een duurzame wereld, zowel in ons professionele als persoonlijke leven?
De Dag van de Duurzaamheid 2022 werd geopend met een introfilm waarin studenten, docenten, medewerkers en onderzoekers van de HU werden uitgedaagd om zelf aan de gang te gaan als ‘Change agent’. Welke bijdrage lever jij als docent aan duurzaam onderwijs en als onderzoeker aan duurzame ontwikkelingen? Welke betekenis geven studenten in hun toekomstige beroepen aan een duurzame wereld? En welke bijdrage levert de HU aan een toekomstbestendige economie in de regio?
Journalist Frénk van der Linden en CvB-lid Tineke Zweed heetten iedereen vervolgens welkom en nodigden ons uit voor de workshopsrondes.
Een greep uit de workshops
Tijdens de workshop Klimaatpsychologie blijft dat iedereen zich wel zorgen maakt en dat iedereen op zijn eigen manier bezig is met gedragsverandering. Tijdens de workshop ‘Duurzaam op kamers’ kregen studenten allerlei tips om duurzaam op kamers te leven. Zoals de kledingruiltas, stekjesbieb en het repair café. De workshop ‘Student als change agent’ liet studenten systemisch kijken naar de energietransitie. Met de oefening ‘familie-opstellingen’ konden ze zich echt inleven in alle stakeholders.
Sta jij voor aap?
Weet je niet wie Jane Goodall is? Dan sta je voor aap, volgens Frénk van der Linden. De beroemde 91-jarige Britse antropologe en biologe, gespecialiseerd in primatologie (apen), heeft speciaal voor Hogeschool Utrecht een boodschap ingesproken. In deze warme en wijze videoboodschap vertelt zij over het Roots and Shoots project waarin kinderen en jongeren aan de slag gaan om van de wereld een betere plek te maken. Dit project heeft een speciale yell: “we can, we will! Because we must!”
Jane Goodall: “We moeten zelf een weg banen langs problemen als klimaatverandering, overconsumptie en niet-duurzame levensstijlen. Houd hoop, anders zak je weg in apathie. Elke dag kunnen we impact maken – en we kiezen zelf wat voor impact we maken.”
Jonge change maker
De welbespraakte en gedreven 21-jarige Melati Wijsen vertelde op de DvDD over haar werk als fulltime change maker en hoe ze Bali vrij van plastic tasjes heeft gemaakt. En hoe ze haar werk voortzet om jongeren op te leiden tot change makers via YOUTHOPIA.
De betekeniseconomie
Keynote spreker Kees Klomp, lector Betekeniseconomie en auteur van het onlangs verschenen boek ‘Betekeniseconomie’, geeft aan dat de ecologische, sociale en individuele kosten van het huidige economische systeem zo hoog zijn geworden, dat er sprake is van een existentiële crisis. Wij zijn officieel sinds 1960 een ‘over-ontwikkeld’ land. Sinds die tijd groeit de economie eigenlijk ten koste van onze welzijn, stelt Klomp. “We zijn maar liefst drie keer rijker geworden maar geen steek gelukkiger.” Het is daarom volgens hem noodzakelijk om op zoek te gaan naar een volledig nieuw economisch narratief: de Betekeniseconomie. Deze koppelt ons (individuele, menselijke) levensbestaan aan het (universele, natuurlijke) levensbestaan.
Hogeschool als koploper
De uitsmijter komt van Aniek Moonen, voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging, met haar oproep dat iedereen verschil kan maken door het gesprek aan te gaan met de omgeving, de eigen school en werkgever: “Ik vind dat het onderwijs er is om dingen te normeren, dus is het ontzettend belangrijk dat zij koploper zijn op het gebied van duurzaamheid.”
Terugblikken of meer weten? Kijk op: https://husite.nl/dagvandeduurzaamheid/