DiscoverMe: Zelfkennis als succesvol wapen tegen studentenuitval

Het hbo, zeker ook de HU, kent een hoge studentenuitval. Fontys doet er wat tegen met het programma Pulsed. De HU mocht dat ruimhartig overnemen. Zo is DiscoverMe ontstaan, vertelt docent Bonne Leeuwenkuijl. “Uitgangspunt is dat studenten die stoppen met hun opleiding niet per se drop-outs zijn, maar gewoon hun plek nog niet hebben gevonden.” Een van hen is Fabriël Hardjodikromo: “DiscoverMe heeft mij een tweede kans gegeven.”

Het programma DiscoverMe bestaat uit zes challenges van elk drie weken. In elke challenge moet de studenten zich uitdrukken door middel van iets tastbaars, dat ze zelf gemaakt hebben. De challenge wordt afgesloten met een showmoment, waarop de studenten aan de hand van hun object vertellen over wat zij over zichzelf hebben geleerd, welke inzichten zijn opgedaan. “Een verrassende ontdekking tijdens het programma was mijn creatieve kant”, vertelt Fabriël Hardjodikromo. “Ik wist dat ik goed met mijn handen was, maar had daar nooit iets mee gedaan. Sinds ik was begonnen met DiscoverMe ben ik gaan schilderen, wat me helpt om mijn emoties onder controle te houden, vooral tijdens drukke studieperiodes.”

Fabriël is een van de HU-studenten die meedeed. “Als internationale student liep ik tegen onverwachte uitdagingen aan. De verwachtingen van de opleiding waren anders dan ik had gedacht, waardoor ik mijn motivatie verloor. Ik wist ook niet precies welke richting ik op wilde, omdat alles nieuw voor me was. Maar ik wist wél dat ik naar Nederland was gekomen om mijn studie af te ronden en mijn familie in Suriname trots te maken. Dus stoppen of terugkeren was voor mij geen optie. Toen wees mijn studieloopbaanbegeleider mij op DiscoverMe.”

Nu al van waarde

De eerste challenge van DiscoverMe is ‘My spark’. Die gaat over energie. Wat geeft je en wat kost je energie, wat vind je leuk om te doen? De

tweede opdracht is het maken van een bordspel met daarin tien gebeurtenissen uit je leven, positief en negatief. Weer een ander gaat over samenwerken. De studenten gaan iets maatschappelijks ondernemen, met twee voorwaarden: je doet iets voor een ander en je komt in contact met een ander. Docent Bonne Leeuwenkuijl: “Studenten hebben soms het gevoel nog niets te kunnen, nog niet van nut te zijn. We willen ze laten ontdekken dat ze nu al waarde kunnen toevoegen.”

Vat op hun keuze

Bonne LeeuwenkuijlNa drie maanden van challenges komt er langzaamaan meer focus op: waar leiden deze inzichten toe? Wat ga je doen? Zo maken de studenten een zelfportret, een soort blauwdruk van zichzelf, die ze vervolgens naast allerlei opleidingen en instellingen leggen. Waar pas ik bij? Bij welke studie, bij welke manier van studeren? “Soms komen studenten zo al vrij snel tot een top-drie van passende opleidingen”, vertelt Bonne. “Ze denken dan vaak al klaar te zijn. Dat is een misvatting. Het vinden van een opleiding is niet het eindpunt van het proces. Ze moeten zich nog in die opleidingen gaan verdiepen, zich voorbereiden. Bijvoorbeeld door contact op te nemen et de opleiding en met mensen uit het werkveld die de opleiding hebben gevolgd: wat waren jouw ervaringen? Wat kan je er zoal mee? Zo krijgen ze steeds meer vat op hun keuze.”

 

Lees het volledige artikel op EenHU of neem direct contact op via discoverme@hu.nl.