Duurzame acties

Op deze pagina vind je meer informatie over de diverse duurzame acties.

Hago-medewerkers rijden veilig én stikstofneutraal naar hun werk

Hago denkt graag vooruit en wil problemen voorkomen. Een overschot aan auto’s op Nederlandse wegen en straten en een te grote uitstoot van stikstof zijn actuele punten op veel agenda’s. Daarom heeft Hago het initiatief genomen om beide te helpen verminderen in de Utrechtse Uithof. Schoonmaakmedewerkers komen vanaf nu op de elektrische fiets naar hun werk bij Hogeschool Utrecht.

Hago maakt sinds 1 mei 2019 alle locaties van Hogeschool Utrecht schoon. Tot nu toe konden schoonmakers hun auto gratis parkeren in de garage van de universiteit. Door een steeds toenemend aantal auto’s, is dat inmiddels niet meer de beste oplossing. Gemeente Utrecht wil de stroom auto’s in de onderwijszone verkleinen en heeft zelfs flink geïnvesteerd in een uitbreiding van het tramnetwerk. Hago draagt nu een flinke steen bij, door schoonmakers voortaan naar hun werk te laten fietsen.

Van nood naar deugd

Locatiemanager Thomas Kraan van Hago legt uit: “Parkeren wordt te duur. Een dagkaart kost straks €17,50. Bussen en de tram rijden nog niet rond 05.00 uur, wanneer onze eerste schoonmakers van huis vertrekken. Daarom hebben we gekozen voor fietsen voor onze mensen. Dat helpt ze direct ook om vitaler te blijven. Van wachten en koukleumen bij de bushalte wordt niemand fitter.” Vitaliteit voor mensen en milieu dus. Hago kocht dertig Glow-fietsen, e-bikes die licht geven in het donker. Zo maakt Hago van de nood een deugd.

Veilig, vitaal en sociaal

Op woensdag 18 december kregen alle Hago-medewerkers bij Hogeschool Utrecht tijdens een kerstbijeenkomst een splinternieuwe e-bike. Nu is het zaak dat Hago ze helpt om veilig naar en van hun werk te komen. Thomas Kraan: “We vinden het nu al een succes, omdat fietsen mensen hun vitaliteit positief in de hand werkt. In januari organiseren we drie fietstrainingen voor onze medewerkers. Niet iedereen heeft evenveel ervaring op twee wielen. Veel van onze mensen wonen in dezelfde delen van de stad, dus we gaan ook fietsgroepen samenstellen. Zo reizen medewerkers veiliger én leren ze elkaar onderweg beter kennen. De fietsen hebben ze van Hago gekregen, als dank voor de prestaties die ze iedere dag leveren bij Hogeschool Utrecht.”

Alleen maar winnaars

Hago ziet alleen maar voordelen in wat met een wat minder oplossingsgerichte blik best een probleemsituatie had kunnen worden. Fietsende schoonmakers die zorgen voor minder auto’s op de weg, een lagere stikstofuitstoot in De Uithof en die tegelijkertijd fitter blijven: iedereen is een winnaar.

Als Hogeschool worden wij erg gelukkig van zulke duurzame initiatieven als die van Hago. Wij zijn altijd benieuwd naar nog meer duurzame ideeën en acties. Ben jij of ken jij iemand die zich ook inzet voor de 17 VN-doelen? Laat het ons weten op HU Duurzaam Doen met de hashtag #EnWatDoeJij?

HU studenten starten eigen bedrijf in duurzame longsleeves

SandCastle Clothing bestaat uit een groep jonge ondernemers tussen de 19 en 23 jaar oud, studerende aan de HU. Iedereen bij SandCastle Clothing heeft zijn of haar individuele skills, maar centraal staat de  missie. De studenten  willen een merk creëren dat ervoor zorgt dat men meer bewust wordt van het gebruik van de wereld om hen heen.

Duurzaamheid begint steeds meer impact te hebben op ons dagelijks leven. Door middel van duurzame longsleeves wil SandCastle Clothing haar klanten laten bijdragen aan een schonere wereld. De duurzame longsleeves zijn volledig ecologisch geproduceerd en zijn van 100% biologisch katoen. Om de bewust wording van een schonere wereld nog meer te vergroten bij de  klanten wordt een deel van het verkoopbedrag gedoneerd aan een non-gouvernementele organisatie, ‘The Ocean Clean-Up’. The Ocean Clean-Up zorgt ervoor dat al het plastic-afval uit de oceanen en rivieren wordt opgeruimd.

Als Hogeschool worden wij erg gelukkig van duurzame initiatieven vanuit onze studenten. Wij zijn altijd benieuwd naar nog meer duurzame ideeën en acties. Ben jij of ken jij iemand die zich ook inzet voor de 17 VN-doelen? Laat het ons weten op HU Duurzaam Doen met de hashtag #EnWatDoeJij?

Leerlingen Bonifatiuscollege bestormen de HU voor Tiny House-project

Tweehonderdvijftig tweedeklassers van het Bonifatiuscollege in Utrecht trappen vandaag hun ‘Tiny House-project’ af. Vanochtend om 9.00 uur werden ze in een stampvolle aula van Padualaan 97 welkom geheten door aardrijkskundedocent Tim Schuring, die zowel op het ‘Boni’ lesgeeft als op de HU. Komende zeven weken moeten de leerlingen in groepjes van twaalf een brochure maken voor een ‘Tiny House’. Daarvoor krijgen ze vanochtend eerst nog een aantal lessen van zo’n honderd studenten aan de HU.

Op de vraag wie van hen leraar wil worden, steekt één jongen zijn vinger op. Niet genoeg, oordeelt  instituutsdirecteur van Archimedes Jaap van Voorst. ‘Denk er nog eens over na, omwille van het lerarentekort’, spoort hij de kinderen aan.

Het welkomstwoord bestaat uit een pittige uiteenzetting over de noodzaak van duurzaam bouwen. Foto’s, filmpjes en diagrammen laten zien hoezeer ons gedrag in Nederland op de aarde weegt. ‘Als alle mensen op de wereld zouden leven als wij hadden we 3,14 planeten nodig’ legt Schuring uit. En: ‘Geef China niet de schuld, want als wij nu alles uit zouden trekken wat de Chinezen voor ons produceren, zaten we hier allemaal in onze onderbroek. Denk daar eens aan, als je je volgende paar sneakers bestelt.’

Dan komt architect Erik Schotte het podium op. ‘Doe allemaal je jas uit’, vermaant hij de groep. ‘Dan wordt het hier door jullie lichaamswarmte een stuk warmer, en gezelliger bovendien.’ Hij legt de leerlingen uit hoe hij de komende twee jaar hun schoolgebouw wil gaan verduurzamen. Hout is goed en beton is uit de mode: dat stoot teveel CO2 uit. Zonnepanelen is het laatste wat je doet, want die worden geproduceerd in Azië. Er komen grote ramen om het zonlicht binnen te laten en het plafond wordt blauw, want daar word je slim van. Van de buitenkant wordt de school groen, wel zo plezierig voor het oog, besluit de vakman.

De kinderen zijn geen moment stil, er klinkt een voortdurend geroezemoes. AfdelingsleiderJeroen Roncken glimlacht. Het is een ‘cultuurdingetje,’ zegt hij. In het buitenland ergeren ze zich meestal aan Nederlandse kinderen. Maar: ze zijn lekker betrokken en interactief.

Tiny House Movement

De laatste twintig minuten is de uitvinder van Tiny House (en ex-HU student) Jelte Glas aan het woord. In 2015 bouwde hij van dertigduizend euro zijn eerste huisje. Inmiddels bestaan er ruim 250 en zijn ze hartstikke populair.

‘Jullie ademen, zweten en stoten veel vocht uit’, verklaart hij. ‘Dat moet worden opgenomen in het materiaal, bijvoorbeeld met hennep, zoals Audi en Volkswagen dat in hun autostoelen doen. Of houtpulp.’

‘Verder moet je letten op de warmtebehoefte van de bewoner, riolering, veiligheid enzovoorts. Sommige huisjes rollen uit de printer als een soort K’NEX (het kinderspeelgoed, red.). Je kunt ze ook van karton maken. Denk erom dat het riool altijd naar beneden loopt, in tegenstelling tot de waterleiding. En je kunt je huisje zelf aan je trekhaak over de snelweg vervoeren, mits het onder de 3500 kilogram blijft.’

Iemand in het publiek vraagt zich af of het huisje niet kan worden gestolen. Een goede vraag, vindt Glas, maar besluit: ‘Het zou meteen via Instagram worden opgespoord.’

Artikel gedeeld van Trajectum.