Duurzame initiatieven

6. Schoon water en goede sanitaire voorzieningen

6 Schoon water goede voorzienningen

Schoon drinkwater en goede en schone sanitaire voorzieningen hebben een positieve invloed op andere Global Goals zoals voedselveiligheid, onderwijs en gezondheid. Schoon drinkwater zorgt voor minder infecties en schone toiletten op scholen zorgen ervoor dat meer meisjes naar school gaan, ook als ze ongesteld zijn.

Duurzaam watertappunt

Sleep jij je waterfles ook overal mee naar toe? Je bent gelukkig niet de enige, want steeds meer mensen gebruiken hervulbare flessen in plaats van wegwerpflesjes. Als HU zijn we daar heel blij mee, en we moedigen dit dan ook graag aan. Daarom zijn er nu op verschillende plekken bij de HU watertappunten te vinden. Zo krijg jij niet alleen makkelijk je water, maar werken we ook samen aan duurzaamheid! Door zelf water te tappen zijn er namelijk geen plastic flessen nodig en hoeft het water niet vervoerd te worden. Dit bespaart grondstoffen en vermindert de uitstoot van CO2. Een win-win situatie dus!

Contactpersoon
Arjan Verheul

Laatste update december 2020

De ontwikkeling van de waterzuivering van de toekomst

Schoon en betrouwbaar drinkwater komt niet zomaar uit jouw kraan. Om het water te zuiveren worden veelal korrels zoals filterzand, actieve kool en kalkkorrels gebruikt. Deze zijn zelden perfect rond – terwijl hier wel vanuit wordt gegaan voor berekeningen. Waternet heeft daarom samen met de HU een methode ontwikkelt (de Statische Diameter Analyse) om te bepalen in welke mate korrels rond zijn. Door gebruik van een scanner en software kunnen verbeteringen berekend worden die helpen met de beheersing van waterzuiveringsprocessen. Zo verminderen we grondstoffen en kunnen reststoffen weer opnieuw als grondstoffen worden ingezet!

Leuk om te kijken:

Contactpersoon
Hermen Bollemaat

Laatste update december 2020