Hago-medewerkers rijden veilig én stikstofneutraal naar hun werk

Hago-medewerkers rijden veilig én stikstofneutraal naar hun werk

Hago denkt graag vooruit en wil problemen voorkomen. Een overschot aan auto’s op Nederlandse wegen en straten en een te grote uitstoot van stikstof zijn actuele punten op veel agenda’s. Daarom heeft Hago het initiatief genomen om beide te helpen verminderen in de Utrechtse Uithof. Schoonmaakmedewerkers komen vanaf nu op de elektrische fiets naar hun werk bij Hogeschool Utrecht.

Hago maakt sinds 1 mei 2019 alle locaties van Hogeschool Utrecht schoon. Tot nu toe konden schoonmakers hun auto gratis parkeren in de garage van de universiteit. Door een steeds toenemend aantal auto’s, is dat inmiddels niet meer de beste oplossing. Gemeente Utrecht wil de stroom auto’s in de onderwijszone verkleinen en heeft zelfs flink geïnvesteerd in een uitbreiding van het tramnetwerk. Hago draagt nu een flinke steen bij, door schoonmakers voortaan naar hun werk te laten fietsen.

Van nood naar deugd

Locatiemanager Thomas Kraan van Hago legt uit: “Parkeren wordt te duur. Een dagkaart kost straks €17,50. Bussen en de tram rijden nog niet rond 05.00 uur, wanneer onze eerste schoonmakers van huis vertrekken. Daarom hebben we gekozen voor fietsen voor onze mensen. Dat helpt ze direct ook om vitaler te blijven. Van wachten en koukleumen bij de bushalte wordt niemand fitter.” Vitaliteit voor mensen en milieu dus. Hago kocht dertig Glow-fietsen, e-bikes die licht geven in het donker. Zo maakt Hago van de nood een deugd.

Veilig, vitaal en sociaal

Op woensdag 18 december kregen alle Hago-medewerkers bij Hogeschool Utrecht tijdens een kerstbijeenkomst een splinternieuwe e-bike. Nu is het zaak dat Hago ze helpt om veilig naar en van hun werk te komen. Thomas Kraan: “We vinden het nu al een succes, omdat fietsen mensen hun vitaliteit positief in de hand werkt. In januari organiseren we drie fietstrainingen voor onze medewerkers. Niet iedereen heeft evenveel ervaring op twee wielen. Veel van onze mensen wonen in dezelfde delen van de stad, dus we gaan ook fietsgroepen samenstellen. Zo reizen medewerkers veiliger én leren ze elkaar onderweg beter kennen. De fietsen hebben ze van Hago gekregen, als dank voor de prestaties die ze iedere dag leveren bij Hogeschool Utrecht.”

Alleen maar winnaars

Hago ziet alleen maar voordelen in wat met een wat minder oplossingsgerichte blik best een probleemsituatie had kunnen worden. Fietsende schoonmakers die zorgen voor minder auto’s op de weg, een lagere stikstofuitstoot in De Uithof en die tegelijkertijd fitter blijven: iedereen is een winnaar.

Als Hogeschool worden wij erg gelukkig van zulke duurzame initiatieven als die van Hago. Wij zijn altijd benieuwd naar nog meer duurzame ideeën en acties. Ben jij of ken jij iemand die zich ook inzet voor de 17 VN-doelen? Laat het ons weten op HU Duurzaam Doen met de hashtag #EnWatDoeJij?