HU gebouw Koningsbergerstraat eigentijds en duurzaam

Op de Koningsbergerstraat 9 (Cursus- en vergadercentrum Domstad) in Utrecht wordt, naast het gebruik als vergadercentrum, ook veel van het HU-onderwijs voor professionals georganiseerd. Deze drukbezochte locatie was inmiddels aan groot onderhoud toe, niet alleen In het gebouw, maar ook de aanpassing van de technische installaties. Daar zijn we het afgelopen jaar dan ook hard mee bezig geweest. De hele look en feel van het gebouw is gemoderniseerd!

In juni 2022 zijn we gestart. Uitgangspunt is geweest om het gebouw met het groot onderhoud gelijktijdig flink te verduurzamen om het gebouw vervolgens weer 10 jaar te kunnen exploiteren. Hierbij is ook gekeken naar het huidige energieverbruik en welke maatregelen wij konden nemen om zoveel mogelijk energie te besparen. Dit is er het afgelopen jaar gebeurd:

· De bestaande TL verlichting is grotendeels vervangen door LED verlichting.

· De 2 oude grote cv-ketels (20 jaar oud) zijn vervangen door een warmtepomp met kleine cv-ketels. Doordat we zijn overgestapt op een warmtepomp is het gasverbruik met maar liefst 60% afgenomen.

· Op het dak worden zonnepanelen aangebracht.

· De oude luchtbehandelingskasten zijn vervangen door nieuwe en voorzien van warmteterugwinning.

· De oude losse split-units die diverse ruimten koelden zijn vervangen door een koelbatterij in de luchtbehandelingskast, hierdoor woorden de ruimtes efficiënter gekoeld.

· Per ruimte is het klimaat tegenwoordig zelf te regelen door de zogeheten ‘ruimte opnemers’ die zijn aangebracht.

· De oude gymzaal is de nieuwe lunchruimte geworden.

· Tenslotte is er ook een gebouwbeheersysteem aangebracht die alle installaties aanstuurt en op elkaar afstemt.

In november van afgelopen jaar was het zover: het gebouw werd in zijn geheel opgeleverd en is inmiddels weer volop in gebruik.