Impact van ICT op de Sustainable Development Goals

Een slimme meter in je meterkast, een deelplatform zoals Peerby of een slimme camera voor vallende patiënten in de Zorg. Allemaal voorbeelden van de positieve impact van ICT die we kregen tijdens de Duurzaamheid en Digitalisering sessie op woensdag 26 juni. Tijdens de workshop op de Hogeschool Utrecht gingen we in op de impact van ICT op de Sustainable Development Goals (SDG’s). De workshop was onderdeel van het HU ontwikkelfestival.

HU-docent Bernard Leussink (Open ICT) opende de workshop en verklaarde dat we door ICT veel extra mogelijkheden krijgen als mens. Veel werknemers kunnen thuiswerken, hierdoor ontstaan er ook nieuwe banen. Door de ICT-wereld is er een snelle toegankelijkheid en ook beveiliging van software.  

Helaas heeft ICT ook een negatieve impact op de wereld. Met name door AI neemt het stroomverbruik in datacenters alleen maar toe. Enorme aantallen afval en waterverbruik zijn hier het gevolg van. Zo blijkt uit onderzoek dat een sessie van tien tot vijftig vragen aan ChatGPT goed is voor een waterverbruik van een halve liter. Grijp jij bij een volgende schoolopdracht hierdoor minder snel naar de hulpfunctie? 

Schermafbeelding 2024-07-04 153014

We zouden niet het duurzame team van de HU zijn als we het niet over oplossingen zouden hebben. Er zijn namelijk meerdere manieren waarop jij kan bijdragen aan het verduurzamen van de ICT-wereld. Het gebruiken van een niet-commerciële software is al duurzamer. Ook zijn er manieren om jou laptop langer te laten leven! Door het juist ordenen, organiseren en opruimen van al jouw data stel je een fatale crash van jouw laptop uit. Het iedere nacht helemaal uitschakelen van jouw laptop zou ook heel gezond zijn volgens Maurits Riton Logtenberg.  

 Ondernemer Maurits Riton Logtenberg ontdekte dat er geen ICT opleidingen gericht zijn op het verduurzamen van computers. Maurits wou dat veranderen en richten dus zijn stichting op waar jongeren de mogelijkheid krijgen om dit te leren en zo weer anderen kunnen helpen.  

Helaas dragen ook al jouw vakantiekiekjes niet bij aan het verduurzamen van de ICT-wereld. Het opslaan van deze foto’s kosten veel energie en dus een bijdrage aan CO2-uitstoot. Data-opslag van onze foto’s in bijvoorbeeld I-Cloud verdwijnt niet letterlijk in de wolken, maar in fysieke datacenters.  

 Tip! Je zou een voorbeeld kunnen nemen aan Jan Juffermans die zijn wereldreis vastlegde op één rolletje van zijn analoge camera. Uitdaging: leg je vakantie vast in 36 foto’s. Vind je dat nog een te grote stap, dan kun je het beste één keer in de maand een selectie maken van foto’s die je niet gebruikt en deze permanent verwijderen.  

Schermafbeelding 2024-07-04 153110