Initiatieven rondom diversiteit en inclusie

Initiatieven rondom diversiteit en inclusie

Afgelopen maand stond er veel in het teken van diversiteit & inclusiviteit. Wij zetten alles even op een rijtje.

Workshop Diversiteit & Inclusiviteit

Green Office HU organiseerde een workshop omtrent dit onderwerp. De deelnemende studenten gingen met Elena Valbusa in gesprek aan de hand van casussen.

Elena richtte samen met 2 andere vrijwilligers in 2016 Incluusion op en werd kort daarna projectmanager bij dit programma van de UU voor vluchtelingstudenten. De vluchtelingen volgen hierbij vakken op de universiteit. Ze krijgen geen studiepunten maar maken kennis met het Nederlands hoger onderwijs en verbeteren hun academische skills.

20 juni de Internationale dag van de vluchteling

Trajectum interviewde begin dit jaar student en filmmaker Shahab Albonaser. Lees het hele interview hier: https://trajectum.hu.nl/shahab-maakte-korte-film-over…/

‘’Dit zouden alle studenten en docenten moeten zien!’’ werd er geroepen tijdens de première.

De film werd gerealiseerd in het kader van het onderzoeksproject Poort van Hoop. Hierin onderzoekt onder andere Hanke Drop hoe oudstudenten van de pre-bachelor hun ‘zoektocht in de Nederlandse samenleving’ ervaren.

https://youtu.be/C3wheS8uxok

Langste regenboogfietspad van de wereld

Tijdens de internationale Pride Month realiseerde Elias, student aan Hogeschool Utrecht, het langste regenboogfietspad van de wereld. De regenboog is maar liefst 570 meter lang; heb jij er al overheen gefietst?

De regenboogvlag is een symbool van de LHBTIQ+ gemeenschap, maar het is ook echt een signaal voor diversiteit en inclusie in de breedste zin van het woord. “We willen hiermee laten zien dat iedereen zichzelf kan zijn en welkom is in het Utrecht Science Park”, aldus Elena Valbusa, diversity officer van Hogeschool Utrecht. “Iedereen, dus ongeacht je kleur, seksuele geaardheid, culturele achtergrond, maar ook ongeacht je beperking of het inkomen van je ouders. Wij kijken liever naar de mens, met ieders eigen talenten en kwaliteiten en hoe we die verder kunnen ontwikkelen.”

Er staat jou nog veel meer te wachten: in het najaar wordt het inhoudelijk programma, van de betrokken partijen, rondom diversiteit en inclusie gelanceerd!

Meer lezen? Check het artikel op HU Ontwikkelt met Elias van Mourik en Elena Valbusa.

Dialoogbijeenkomst “Je thuis voelen”

Op maandag 21 juni organiseerde het netwerk Diversiteit & Inclusie van Hogeschool Utrecht het evenement “Je thuis voelen”. Tijdens deze bijeenkomst werd, in dialoog met de bezoekers, gekeken wat het betekent om je ergens thuis te voelen. Want wanneer voel je je écht thuis?

Het netwerk Diversiteit & Inclusie organiseerde deze bijeenkomt in het kader van ‘De dag van de vluchteling’ die een dag hiervoor, 20 juni plaats vond. Aansluitend op dit thema waren 2 sprekers (tevens studenten bij de HU) aanwezig: Alannah Jagesar en Lilaf Zino. Zij deelden hun persoonlijke kennis en ervaringsdeskundigheid met aanwezigen.

“Sommige uitspraken zijn mij zo bijgebleven. De persoonlijke verhalen hebben mij geïnspireerd en die zal ik altijd bij me dragen. Ik vind het heel fijn en eerlijk dat jullie [sprekers] dat wilde doen.Ik merkte dat ik ook een bepaalde vorm van intimiteit en veiligheid ervaarde, ondanks dat het via een schermpje ging.”
– Petra Sliepenbeek

De eerlijkheid en openheid waarmee de sprekers hun verhaal deelden maakte het een eerlijk en open gesprek waarbij veel persoonlijke inzichten en ervaringen door alle aanwezigen gedeeld werden. Hiermee kon tijdens het gesprek écht de diepte in gegaan worden met het onderwerp en de gespreksvragen die tijdens de bijeenkomst werden voorgelegd. Vragen als, wat is voor jou je thuis voelen, wanneer en waar voel jij je thuis en wat is er nodig om je bij de HU of breder in de samenleving thuis te voelen? Naast de uiteenlopende persoonlijke inzichten en behoeften kwam er eigenlijk een hele heldere kernboodschap naar voren: VERBONDENHEID!

Verbinding met de mensen om je heen, het vinden van aansluiting, je gehoord of geliefd voelen, acceptatie en empathie. Dit zijn de kernwoorden die tijdens de bijeenkomst naar voor kwamen toen de aanwezigen beschreven wanneer zij zich thuis zouden voelen.