Een groep van enthousiaste pioniers binnen de HU die impact wil maken op de Sustainable Development Goals (SDGs) kwamen 20 februari bij elkaar. Tijdens deze eerste sessie van ‘het duurzame ambassadeurs netwerk’ stelden de ambassadeurs zich aan elkaar voor en inspireerden ze elkaar door te vertellen welke bijdrage ze aan de SDGs leveren.
Het netwerkwerk bestaat uit lectoren, onderzoekers, docenten, studenten en medewerkers van de diensten. De SDGs die zij vertegenwoordigen zijn dan ook uiteenlopend en divers. Een groepje studenten Electrotechniek, Werkbouwtuigkunde en Technische Bedrijfskunde werkt samen aan de ontwikkeling van een processor die temperatuur, luchtvochtigheid, luchtdruk, beweging en lichtintensiteit meet. “We willen deze processor gaan gebruiken om in huizen energiebesparing te meten. Door de trillingen die het meet, kun je ook veranderingen in machines meten. Bovendien kun je de data over lange afstanden verzenden en afmeten.” Later die middag staan we in het Energie LAB van Werkbouwtuigkunde in een gesimuleerde flatverdieping en krijgen we een demonstratie van de processor.
Lerarenopleider Nicole Reith verbonden aan instituut Archimedes vertelt hoe ze de afgelopen drie jaar als programmamanager betrokken is geweest bij een project in Kenia. “We hebben leraren die geen bekwaamheid hadden, maar wel voor de klas stonden in een vluchtelingenkamp in Kenia, de basisvaardigheden van het leraarschap bijgebracht. We hebben bijna 250 leraren kunnen afleveren.” Docent Marketing en Commerce Marian Noor is bezig met oprichting van het Smart Business Netwerk. “Dankzij dit netwerk kunnen studenten werken aan projecten bij bedrijven die Sustainable Development Goals of MVO aan projecten verbinden.” En een groepje afstuderende studenten van het lectoraat Proces Innovatie en Informatie Systemen vertellen hoe ze in samenwerking met de Biga groep, zich richten op logistieke veranderingen in de circulaire kledingindustrie.
Na het voorstellen aan elkaar is het tijd voor de presentatie van Mieke Oostra, lector Nieuwe Energie in de Stad. Zij is gevraagd door het programmateam duurzaamheid om vanmiddag te spreken over de goal Sustainable cities and communities. Oostra vertelt hoe ze binnen het lectoraat en buiten in de stad op verschillende schaalniveaus werken aan Smart Sustainable Cities. “De energietransitie in de gebouwde omgeving raakt ons allemaal. Regio’s zijn bezig om te kijken hoe de duurzaamheidsambities uit het klimaatakkoord gerealiseerd kunnen worden. Ze zoeken naar methodes van duurzame energie opwekking en maken warmteplannen, zodat we op den duur aardgasvrij zijn. Dat klinkt nog abstract, vanuit het lectoraat kijken wij mee naar de concepten en producten die daarvoor nodig zijn.” Mieke vertelt verder hoe sociale ontwikkelingen, zoals vergrijzing en psychosociale problematiek extra uitdagingen zijn die meespelen in de energietransitie. En daarnaast houdt ze zich ook heel concreet en praktisch bezig, zoals in het bouwproject aan de Henriëttedreef in samenwerking met woningcorporatie Bo-Ex of in het living lab ‘het Denver house’ waar circulariteit en energie samen komt.
We sluiten de middag af onder leiding van de docenten van het Energie LAB met een excursie naar het dak van Padualaan 99. Hier in de energieproeftuin staat een test opstelling van een speciale lucht-water warmtepomp en verschillende types zonnepanelen.
Dit was de eerste bijeenkomst van het duurzame ambassadeurs netwerk en er volgen nog meer! Ben jij een HU medewerker of HU student die zich ook inzet voor één van Sustainable Development Goals? Meld je dan aan voor dit duurzame netwerk. Door aan te sluiten kun je bekendheid geven aan je duurzame project of de SDG waar je mee bezig bent. We bieden publiciteit op social media en voor een aantal (max. 17) ambassadeurs wordt een kort promotiefilmpje gemaakt dat eindigt met #EnWatDoeJij? En uiteraard krijg je met je aanmelding de uitnodigingen voor de volgende bijeenkomsten, waar je samenwerking en inspiratie bij elkaar kunt vinden voor een duurzame hogeschool.
Meer weten over de duurzame projecten van de HU? Kijk op HU Duurzaam Doen!
Bron: HUOntwikkelt