Kijk-en leestips voor de zomervakantie

Kijk-en leestips voor de zomervakantie

De zomervakantie staat voor de deur en het is tijd om even te ontspannen. Wij selecteerden enkele inspirerende boeken en documentaires die recent zijn uitgekomen:

De Goede Voorouder – Roman Krznaric (2020). Filosoof Krznaric neemt het korte termijn denken dat zo kenmerkend is voor deze tijd onder de loep. Hoe kunnen we de grote problemen van deze tijd, zoals ongelijkheid en klimaatverandering, aanpakken? Volgens Krznaric ligt de oplossing in het inruilen van onze kortzichtigheid  voor langetermijndenken, zodat we toekomstige generaties niet benadelen en straks herinnerd worden als goede voorouders. Lees hier alvast een hoofdstuk uit het boek.

Onder een Witte Hemel – Elizabeth Kolbert (2021). Wetenschapsjournalist en Pullitzerprijs winnaar Kolbert onderzoekt op een heel toegankelijke wijze de mogelijkheden en dilemma’s die samengaan met het toepassen van geo-engineering. Zijn de krachtige technologieën “volkomen krankzinnig en zeer verontrustend” of is het onze enige kans om de ineenstorting van ecosystemen te voorkomen?

On Time and Water – Andri Snaer Magnason (2020)
De IJslandse auteur en milieu-activist weet op magistrale wijze het grote probleem van klimaatverandering en verlies aan biodiversiteit te verbinden aan de persoonlijke geschiedenis van zijn familie. Een reis door verleden, heden en toekomst.

Breaking Boundaries – The Science of Our Planet – David Attenborough (2021, 74 min.) – David Attenborough en aardwetenschapper Johan Rockström brengen in deze documentaire de planetaire grenzen op indringende wijze in beeld. Te zien op Netflix.