Koffiebekers maken van koffiedik

Koffiebekers maken van koffiedik

Koffiebekers maken van koffiedik. Dat idee is de winnaar van de eerste Sustainable Campus Challenge, waarin studenten van Hogeschool Utrecht, Universiteit Utrecht en ROC Midden-Nederland vier dagen werkten aan duurzame ideeën om het Utrecht Science Park (USP) bereikbaar, schoon en leefbaar te houden. De vakjury was onder de indruk. “Het idee is knap uitgewerkt, goed gepresenteerd en vooral snel uitvoerbaar.”

Het Utrecht Science Park (USP) is een van de drukste plekken van de regio Utrecht en groeit nog altijd. Hoe houden we het USP bereikbaar, schoon en leefbaar? Met die vraag gingen 130 studenten van verschillende studierichtingen in teamverband aan de slag.

“Op het USP wordt op een gemiddelde dag zo’n 1.150 kilo koffiedik en zeker 60.000 koffiebekers weggegooid”, vertelde Milan Corporaal op de Dag van de Duurzaamheid namens het winnende team. “Nog lang niet al dat afval wordt gerecycled. Met behulp van een slimme machine kunnen we de koffiedik gebruiken om nieuwe, herbruikbare koffiebekers van te maken. Als na verloop van tijd iedereen zo’n herbruikbare koffiebeker gebruikt, kan diezelfde machine worden gebruikt om bijvoorbeeld borden en kopjes van te maken. Zo besparen we het USP op de lange termijn een hele hoop afval.”

De vakjury was onder de indruk. “Het idee is knap uitgewerkt, goed gepresenteerd en vooral snel uitvoerbaar.” Wethouder Lot van Hooijdonk reikte de 3D-geprinte bokaal uit, die is gemaakt van Utrechtse petflessen.

De Challenge is een gedeeld initiatief van Hogeschool Utrecht en 13 partners waaronder gemeente Utrecht, het Utrecht Sustainability Institute, het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat en SSH.

Bron: HUontwikkelt

Wil je meer weten over achtergrond van de Sustainable Campus Challenge?  Lees het hier!