Masterclass over extreem weer voor platform Youthtopia

Masterclass over extreem weer voor platform Youthtopia

Samen met Melati Wijssen, change agent uit Bali, werd er op 26 juni jl. een masterclass over de effecten van extreem weer door klimaatverandering opgenomen in een studio op HL15. Het script voor de masterclass is geschreven door HU studenten Amber, Thijs, Inge en Dagmar, die dit als eindopdracht voor hun minor Klimaatcrisis en Veiligheid uitvoerden. Amber en Thijs presenteerden de masterclass.

In het dagelijks leven volgt Amber de lerarenopleiding Aardrijkskunde en is Thijs gymleraar. Beiden werken veel met kinderen en vinden het belangrijk om hen meer te leren over het klimaat. De kinderen van nu zijn immers onze toekomst.


Amber en Thijs in de studio met Melati Wijsen

Extreem weer

Er valt veel te leren van deze masterclass. Extreem weer en überhaupt klimaatverandering wordt veroorzaakt door de mens. Menselijke activiteiten, zoals het verbranden van fossiele brandstoffen (zoals steenkool, olie en aardgas) voor energie, ontbossing en industriële processen, hebben de concentratie van deze broeikasgassen in de atmosfeer aanzienlijk verhoogd.

Voorbeelden van extreem weer zijn hitte golven of meteorologische droogte. Een hitte golf, langere periodes van warm weer, is voor ieder land op de wereld anders. In Nederland geldt een hittegolf bijvoorbeeld als het minimaal 5 dagen boven de 25 graden is. Waarvan minimaal 3 dagen boven de 30 graden. In anderen landen is deze temperatuur misschien wel heel normaal.

Meteorologische droogte is een voorbeeld van extreem weer en klimaatverandering. In Somalië heeft deze extreme droogte vorig jaar voor duizenden doden gezorgd. Anderen vluchtten weg; dit worden klimaatvluchtelingen genoemd.

Wat kan je zelf doen?

Tips om zelf water te besparen (tijdens een hitte golf):

  • Spoel niet onnodig de wc door
  • Douche korter en ga niet in bad
  • Vang het eerste beetje (koude) water van de douche op in een emmer. Gebruik het om bijvoorbeeld planten water te geven.

Masterclass op Youthtopia

De masterclass zal gepubliceerd worden op het platform Youthtopia dat opgericht is door Melati Wijsen. Op dit wereldwijde platform vind je veel (gratis) toegankelijke informatie over de Sustainable Development Goals en duurzame masterclasses. Al het materiaal is gemaakt voor en door jongeren met een missie.

De première van de HU masterclass vindt plaats op de Dag van de Duurzaamheid op 3 oktober a.s. op de HU in Utrecht. We zetten de samenwerking met Youthtopia graag voort en hopen nog véél meer masterclasses op te gaan nemen. Zie jij als docent hier mogelijkheden voor in je programma of wil je als student aan de slag met het maken van een masterclass, laat het ons s.v.p. weten via duurzaamdoen@hu.nl!

 (Foto’s: Gerian Alofs)