Als je van duurzaamheid je werk wilt maken, heb je dan een duurzame studie nodig? Fanny de Vries, oud SPH-studente, laat zien dat dat echt niet hoeft. Na haar studie besloot ze zich in te zetten voor de planeet door middel van verschillende banen. “Ik word steeds meer de duurzaamheidswereld in getrokken.”
Van stedentripjes naar recyclen
Haar interesse in duurzaamheid is er niet altijd geweest. “Een paar jaar geleden pakte ik regelmatig het vliegtuig voor een stedentripje. Terwijl kort afstandsvluchten erg slecht zijn voor het milieu. Ik dacht er niet bij na.”
Dat is nu wel anders. Fanny recyclet spullen, koopt tweedehands kleding en verspilt zo min mogelijk voedsel. Ook op werkgebied wil ze haar steentje bijdragen. Toen een vriend haar vertelde over een parttime vacature bij de Green Office van de Hogeschool Utrecht (HU) was ze direct enthousiast. Fanny: “Het klikte van beide kanten, ik kon direct beginnen.”
Geen duurzame opleiding
Het team van de Green Office HU bestaat uit zes studenten met totaal verschillende studierichtingen. Van journalistiek tot bedrijfseconomie. “Wat ons verbindt is onze gezamenlijke interesse in duurzaamheid”, licht Fanny toe. “We zijn hier komen werken vanuit persoonlijke interesses. Een opleiding op het gebied van duurzaamheid is dus geen voorwaarde.”
Ook voor andere studenten is de Green Office een goede manier om stappen te zetten op het gebied van duurzaamheid, vindt Fanny. “Het is een laagdrempelige manier om kennis te maken met dit onderwerp. Je kan meedoen met evenementen als een kledingruil en workshops. Ook kan je op onze website terecht voor praktische tips.”
Steeds meer duurzame baantjes
Inmiddels werkt Fanny ongeveer twintig uur per week bij verschillende duurzame banen. “Door mijn baan bij de Green Office kom ik steeds meer in de duurzame wereld terecht. Zo werk ik nu ook bij ‘Programma Team Duurzaamheid’ van de Hogeschool Utrecht. Dit is een platform voor medewerkers waarop ik alle duurzame projecten bijhoud.”
Ook schrijft ze artikelen voor het journalistieke platform van de HU: Trajectum. “Ik beantwoord tips van studenten op het gebied van duurzaamheid. Dus als je een vraag hebt, stuur het vooral op!”
Zo zie je maar: het bedrijf waar jij in de toekomst aan de slag gaat hoeft echt geen groene non-profit organisatie te zijn. Ook binnen bedrijf waar duurzaamheid niet het hoofddoel is, kan jij impact maken. Zo kan je hen helpen bij het verduurzamen van een bestaande strategie of advies geven over duurzame materialen.
Vraag om hulp
Wil je net als Fanny beginnen aan een duurzame carrière, maar is ondernemen meer jouw ding? “Kom met je idee naar de Green Office”, zegt Fanny. “Wij kunnen je in contact brengen met de juiste mensen, maar ook op financieel gebied kunnen wij je helpen.”
Lees ook: Deze studenten maakten van hun schoolproject een duurzame start-up