Project Inside Out genomineerd door Groene Peper voor de top 5 Best Practices

Project Inside Out genomineerd door Groene Peper voor de top 5 Best Practices

De duurzame flat in Overvecht Inside Out is genomineerd door de Groene Peper – hét duurzaamheidsevent voor onderwijs voor de toekomst – voor de top 5 Best Practices. Om het project Inside Out te laten winnen, kan je vrijdag 29 mei deelnemen aan de online webinar ‘SustainaBul’ en stem op Inside Out! Stem jij ook?

Het project ‘Inside Out’ ontwikkelt en test een modulair renovatiesysteem om jaren ’60-’70 hoogbouwflats energieleverend te maken. Dit moet leiden tot een doorbraak in de duurzame renovatie van hoogbouwflats uit de jaren ’60 en ’70 naar energieleverende wooncomplexen.

Inside Out integreert installaties in multifunctionele bouwdelen aan de buitenkant van de woning en combineert deze met duurzame energieopwekking en lokale energieopslag in elektrische deelauto’s. Het Inside Out-consortium levert zo een bijdrage aan de seriematige renovatie van 250.000 hoogbouwflats.

Dankzij duurzame energieopwekking en lokale energieopslag vermindert de piekbelasting op het net en profiteren bewoners van lage woon- en mobiliteitslasten. Bewoners worden nadrukkelijk betrokken bij het project. Tot slot wordt gewerkt aan de bijpassende financierings- en verdienmodellen. Om dit te kunnen doen is er sprake van een multidisciplinair samenwerkingsverband van studenten en onderzoekers van sociale en technische opleidingen van Hogeschool Utrecht en Universiteit Utrecht. Daarnaast zijn een groot aantal bedrijven betrokken bij het project. Verduurzamen van hoogbouw krijgt bij de Hogeschool Utrecht een vervolg: inmiddels wordt ook door 200 studenten gewerkt aan de ontwikkeling van een duurzame studentenflat op het USP, en wordt onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van een fabriek waar componenten voor de hoogbouw ontwikkeld worden.

Klik hier om naar de website van Inside Out te gaan.

De energietransitie is een uitdagende opgave en onderdeel van een veel grotere maatschappelijke transitie. Dat stelde dr. ir. Mieke Oostra, lector Nieuwe Energie in de Stad. Benieuwd geworden? Lees dan hier verder.