Op 12 juni organiseerde Tim van der Veer van de Hogeschool Utrecht een vertoning van de indrukwekkende documentaire “Borderlands” in samenwerking met het UNDP Africa Borderlands Centre. Deze documentaire schetst levendige portretten van gemeenschappen in de grensgebieden van Afrika die strijden tegen sociaal-economische en ecologische uitdagingen. De maker van de film Timidayo Ibitoye was ook aanwezig voor een Q&A.
Een van de krachtige verhalen in de film was dat van Domtila Chesang. Zij getuigde van de verschrikkingen van vrouwelijke genitale verminking (FGM) bij haar nicht. Dit veranderde haar leven en zette haar aan tot een vastberaden campagne tegen FGM in Kenia. Haar inzet inspireert tot actie en hoop op verandering.
Even inspirerend was het verhaal van Dauda Babangida. Hij leidt in Maigatari, op de grens tussen Nigeria en Niger, de Maigatari Youth Reform initiative (MAYORE). Hier gaat hij verder dan alleen bomen planten; hij zaait hoop, onderwijs en veerkracht in de strijd tegen de oprukkende woestijn. Zijn inspanningen laten zien hoe een gemeenschap kan opstaan tegen de verwoestende gevolgen van klimaatverandering, verenigd in hun strijd voor een duurzame toekomst.
Deze film biedt waardevolle inzichten voor zowel studenten als docenten. Studenten kunnen zich laten inspireren door de verhalen van deze helden en leren hoe zij zelf als change agents kunnen bijdragen. Docenten kunnen de documentaire gebruiken om duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s) te illustreren in hun lessen. Het is ook mogelijk om de afzonderlijke verhalen te gebruiken in het onderwijs. Bekijk de video’s hier.
Deze vertoning werd georganiseerd in het kader van de minor International Branding. Onze dank gaat uit naar de docenten en de studenten die deze inspirerende sessie mogelijk hebben gemaakt.