Studententeam Celcius wint drie prijzen

Studententeam Celcius wint drie prijzen

Studententeam Celcius creëerde een circulair, modulair, zelfvoorzienend én betaalbaar huis. Een energieneutraal huis waarin je je leven lang kunt wonen, want je kunt het groter of kleiner maken. Met deze woning nam het team deel aan de finale van de Solar Decathlon Build Challenge 2020 in Washington D.C. Het was een groot succes want het huis is flink in de prijzen gevallen.

Ze wonnen de eerste prijs in de engineering-wedstrijd. De jury was erg enthousiast over de modulaire opzet, de eenvoudige en snelle bouw en de zeer kleine ecologische voetafdruk van zowel bouw als gebruik. In de categorie architectuur ontving Celcius de tweede prijs en voor operations kregen de Utrechtse studenten de derde prijs. De derde prijs kregen zij vanwege de effectiviteit en efficiëntie in het gebruik. Zo zijn de besparende technologieën volgens de jury goed gekozen en het huis maakt in het gebruik de duurzaamheidsbeloftes waar.

Team Celcius bestond uit HU-studenten vanuit diverse opleidingen ontwikkelt innovatieve en betaalbare oplossingen voor de uitdagingen op het gebied van duurzaamheid, circulariteit, CO2-reductie en energietransitie in en rondom woningen. Het team gaat hiermee de strijd aan met andere universiteiten en hogescholen in de internationale wedstrijd Solar Decathlon Build Challenge 2020. De resultaten zijn door de interdisciplinaire aanpak kwalitatief beter, realistischer, aantrekkelijker, betaalbaar en beter te implementeren en kennen meer draagvlak.

Celcius is onderdeel van Wonen 3.0, een leeromgeving binnen de HU waar interdisciplinaire studententeams meedoen aan (internationale) challenges. De vorige inzending van de HU aan de Solar Decathlon Challenge, in 2015 in Denver, is inmiddels opnieuw opgebouwd op het Utrecht Science Park. Dit ‘Denver House’ is nu een living lab op het gebied van duurzaam wonen. Studenten, onderzoekers en partners uit het bedrijfsleven testen hier samen nieuwe innovatieve systemen en elementen in een real life omgeving.

Meer weten, kijk op: www.celcius.house