Hét duurzaamheidsevent van het jaar
Vrijdag 24 mei 2024 was het weer tijd voor het duurzaamheidsevent: het Groene Peper festival. Medewerkers en studenten vanuit het mbo, hbo en wo reisden dit jaar af naar Hogeschool Windesheim in Zwolle. Het festival was de plek om te netwerken, inspiratie op te doen en/of kennis uit te wisselen met iedereen binnen deze onderwijsdoelgroepen. Met als doel: de transities op het gebied van duurzaamheid te realiseren.
De Inner Development Goals
De deelnemers werden dit jaar meegenomen in de wereld van de Sustainable Development Goals (SDG’s) en de Inner Development Goals (IDG’s). De IDG’s bieden een kader voor de innerlijke ontwikkeling die nodig zijn om de SDG’s te behalen.
Het thema: Inside Out! Geen verandering zonder innerlijke verandering.
De dag werd geopend op een prikkelende en creatieve manier. Je mocht als publiek gelijk mee zingen met de klanken van stemcoach en je werd op het foute been gezet door de goocheltrucs van goochelaar. Een van de studenten wist met een prachtig vioolstuk de Inner development goals te vertolken. Die kwam even binnen!
Betrek jongeren
De dagvoorzitters Enrico Bosters en Ana Pandurevic van Studenten voor Morgen gingen in gesprek met Keynote spreker Wadner van den Heuvel, voorzitter van een werkgroep binnen de Jonge Klimaatbeweging. Wadner was duidelijk over het belang om jongeren meer te betrekken bij processen over duurzaamheid. “Luister naar hun stem en betrek ze bij het maken van keuzes,” aldus Van den Heuvel.
Parallelsessies
Er waren verschillende paralelsessies waar je de diepte in kon. Onder andere de sessie met onze eigen HU docent Steven Haveman over hoe je transdiciplenair kunt samenwerken in de energietransitie. Daarnaast was er bijvoorbeeld ook een geleide meditatie, een biodiversiteitwandeling en een dansvoorstelling.
Prijsuitreikingen
Tijdens Groene Peper 2024 werden ook diverse prijzen uitgereikt. De Rachel Carson Afstudeerprijs voor de beste HBO- en WO-scriptie over een duurzaam thema ging naar Carolina Sinisaly (HBO) met haar scriptie ‘Achieving airport carbon neutrality with Airport Carbon Accreditation’ en Laura Steel Pascual (WO) met haar scriptie ‘And why do you care? Exploring the EU’s motivations towards climate migration and displacement’.
In de Challenge Duurzaamheid in het Onderwijs werden maar liefst 8 winnaars gekozen uit het mbo, hbo en wo. Zij presenteerden hun creatieve en inspirerende ideeën voor een duurzamere toekomst in het onderwijs.
Sustainabul
Tijdens het Groene peper festival wordt ook altijd de ranking van de Sutainabul bekend gemaakt. De Sustainabul is de de ranglijst voor het vervolgonderwijs op het gebied van duurzaamheid.
Van Hall Larenstein won voor de derde keer op rij de Sustainabul. De Hogeschool Utrecht zakte dit jaar naar plaats 15.