Tips in tijden van corona

Tips in tijden van corona
Zelfs als je niet ziek bent heeft het coronavirus veel impact op onze levens. We zitten massaal thuis en de toekomst is onzeker. Onze sociale afspraken zijn inmiddels gecanceld of vervangen door virtuele activiteiten. We werken en studeren thuis en kunnen er niet op uit gaan. Dit is goed tegen de verspreiding van het virus, maar tegelijkertijd is dit confronterend en kan het mentaal zwaar zijn. Hoe gaan we hier mee om en blijven we mentaal gezond? We hebben enkele tips voor je op een rij gezet.

Structuur
Het is belangrijk om structuur aan te brengen aan je dag. Sta dus op je reguliere tijd op en ga op tijd naar bed. Doe zoals je normaal ook doet, draag normale kleding en neem tussen je werkzaamheden door pauzes (psycholoog Najla Edriouch). Indien mogelijk is het belangrijk om een plek in je huis te kiezen als werkplek. Ben je klaar met werk? Verplaats jezelf dan naar een andere plek in huis. Op deze manier werk je op je werkplek en ben je vrij als je niet op die plek bent, dat geeft rust.

Heb je momenteel geen werk? Probeer dan je tijd nuttig in te delen, door bijvoorbeeld een boek te lezen of een sudoku te maken. Ook kun je andere helpen vanuit huis. Je kunt bijvoorbeeld bellen met eenzame senioren of bedrijven helpen met hun website. Op deze site staan verschillende coronaklussen: https://www.coronaklussen.nl/

“Je competent en nuttig voelen, zorgt voor een beter psychologisch welbevinden” (Universitair hoofddocent psychologie Jessica de Bloom van de Rijksuniversiteit Groningen)

Blijf fit
Ook sport en bewegen is belangrijk voor je mentale toestand. Met Sportcentrum Olympos kun je vanuit huis online sporten. Ze hebben al 19 video’s voor je klaar staan om vanuit huis fit te blijven. Neem een kijkje: https://www.youtube.com/user/olymposutrecht

Let daarnaast ook op je voeding. Nu we veel tuis zijn hebben we minder voedsel nodig dan normaal. Kies daarom voor meer groente en fruit.

Relativeer
Als laatste is het goed om te blijven relativeren. Het is goed om het nieuws te volgen, maar probeer niet de hele dag met het coronavirus bezig te zijn en hierover te praten. Het kan helpen om te kaderen voor jezelf hoe vaak je het over corona hebt. Doemdenken helpt niet, probeer daarom de horrorverhalen te vermijden en positieve dingen in je achterhoofd te houden. Relativeer! Onzekerheid hoort bij het leven, maar je hoeft er niet bang voor te zijn. In plaats van de focus te leggen op de ernst van de situatie kun je ook omdenken en het als een uitdaging zien, die ons helpt om sterker te worden (GZ-psycholoog Azadeh Rezamand).

Bron: NOS