Duurzame honours op de Hogeschool Utrecht zijn voor alle studenten die zich naast hun studie extra willen inzetten via verbredende honourstrajecten en -projecten. Deze zijn toegankelijk voor iedereen (ook voor eerstejaars en internationale studenten) zodat je met studenten en docenten van andere opleidingen in aanraking kunt komen. Elke cursus is gericht op thema’s en vaardigheden die bruikbaar zijn in persoonlijke en professionele sfeer. Deze vorm van Honours laat zien dat jij je kennis en vaardigheden wilt verbreden door verder dan je eigen vakgebied te kijken. Ben jij klaar om je perspectief te verbreden? Kijk dan hier even rond en schrijf je in!
- Mensenrechten en duurzame ontwikkeling
- Critical thinking and global citizenship
- Duurzaam denken en doen
- Buiten gebeurt het
- Duurzame projecten het hele jaar door
Mensenrechten en duurzame ontwikkeling – Maartje Vermeulen Periode B
Bij de honoursmodule Mensenrechten en duurzame ontwikkeling behandelen ze iedere week een thema. Dit doen ze aan de hand van de SDG’s (Sustainable Development Goals of Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties). De Duurzame Ontwikkelingsdoelen startten in 2015 en lopen nog tot 2030. Ze zijn een mondiaal kompas voor uitdagingen als armoede, onderwijs en de klimaatcrisis. Er zijn parallellen te trekken tussen de 17 doelen en mensenrechten. Dit laten ze in deze cursus zien.
Studenten leren in deze module over de achtergrond van mensenrechten en duurzame ontwikkelingsdoelen. Zo gaan we aan de slag met vraagstukken zoals armoede, kansengelijkheid, klimaat, toegang tot recht op verschillende niveaus (persoonlijk, beroep, samenleving) door colleges van gastsprekers, allerlei teksten en documentaires. Aan het einde van de cursus maak je aan de hand van een workshop je eigen product. Dit past bij de honoursster Innovatie en die kun je dan ook behalen met deze module.
Meer info: https://husite.nl/huhonours/mensenrechten-en-duurzame-ontwikkeling/
Powerpoint: Honours-informatiebijeenkomst-Mensenrechten-en-duurzame-ontwikkeling
Critical thinking and global citizenship – Dimple Benjamin Periode C
Dit honourstraject leert je de essentie van kritisch denken en helpt je de complexiteit van de samenleving, zoals informatie uit het nieuws en de oplossingen die door politici worden voorgesteld, te begrijpen. Je wordt aangemoedigd om na te denken over jouw rol als vrije en onafhankelijke denker in de samenleving. Empatisch, kritisch en betrokken; jij zult de volgende wereldveranderaar worden!
Voertaal Engels.
Honours-Flyer-Critical-Thinking-Global-Citizenship-2022-2023
Duurzaam denken en doen – Carolien Muijs en Lianne Smit Periode C
Houdt duurzaamheid jou bezig? Wil je dingen veranderen, maar weet je nog niet hoe je dat moet aanpakken? Dan is deze Honourscursus wat voor jou.
De duurzaamheidsdoelen van 2015 tot 2030 zijn gevat in de 17 Sustainable Developmentgoals (SDG’s). Het zijn doelen om de wereld een betere, toekomstbestendige plek te maken. Klimaatactie is er een van, net als bijvoorbeeld het verminderen van ongelijkheid.
In deze cursus leren we over de SDGs en over hoe jij impact kunt maken. Je doet een project in één van deze gebieden – dat mag jouw vakgebied zijn, maar ook iets heel anders. Wij, samen met de Green Office van de HU, gaan je erbij helpen met inspiratiesessies, ondersteuning en kennis. Heb je al een idee wat je zou willen doen, welkom! Heb je nog geen idee? Wij hebben genoeg ideeën die je zou kunnen doen. Ontmoet studenten met dezelfde drive en ga samen aan de slag met duurzaamheid.
Meer info: https://husite.nl/huhonours/duurzaam-denken-en-doen/
Heb je interesse en wil je meer weten? Kom naar de online voorlichting op donderdag 14 december van 17:00-18:00 of dinsdag 16 januari van 16:00-17:00. Stuur een mail om je aan te melden, dan krijg je de Teamslink toegestuurd.
Buiten gebeurt het – Nanda Vrielink Periode D
In dit honourstraject ga je op pad met verschillende docenten van de HU én experts uit het werkveld en leren we over de verschillende waarden van de natuur, zoals voor biodiversiteit, voor onze gezondheid en welzijn en als bron van inspiratie en innovatie. We gaan het hebben over de staat van de natuur (spoiler: niet zo goed), over ecosystemen en natuurlijke cycli, en over onze (Westerse) relatie met de natuur. Alle sessies vinden plaats in de buitenlucht en met behulp van allerlei oefeningen en werkvormen zullen al je zintuigen worden aangesproken om kennis tot je te nemen.
Om dit maximaal te kunnen ervaren, gaan we ook 24 uur in de natuur doorbrengen met elkaar. We kamperen op een natuurkampeerterrein, waar we ons onderdompelen in de natuur, maar ook gezellig samen rond een kampvuur zullen eten en verhalen delen. Of je nu een doorgewinterde outdoor-fanaat bent of nog nooit in een tent hebt geslapen – iedereen is welkom en we helpen je waar nodig met de benodigdheden.
Meer info op de Honours website.
Duurzame projecten het hele jaar door
- New Dutch Connections – blok A-D
Inschrijven via info@newdutchconnections.nl
Help deze gave organisatie bij het koppelen van nieuwkomers met wijkbewoners, als coach of vrijwilliger in een van hun vele projecten.
Meer info: https://www.newdutchconnections.nl/
- The Breakfast Club project – blok A-B
Inschrijven bij leewee.chew@hu.nl voor 1 september
Meer info: https://hutalks.nl/our-work/breakfast-club/