“De oorlog tussen Rusland en Oekraïne verandert ons perspectief opnieuw, na de coronapandemie. En opnieuw laat de HU-gemeenschap zien dat zij wendbaar en betrokken is, snel en flexibel kan handelen en behulpzaam is aan de mensen die het hard nodig hebben”, aldus collegevoorzitter Jan Bogerd. In die HU-gemeenschap zijn namelijk vele initiatieven ontstaan om vluchtelingen uit Oekraïne te helpen. Bijvoorbeeld vanuit opleidingen om hun studenten in te zetten op vrijwillige basis, via honours, vanuit stage- en praktijkopdrachten en vanuit de bibliotheek om geld in te zamelen. Ondertussen wordt ook vanuit de gemeente een beroep op ons gedaan, met vragen rond onderwijs, welzijn, zorg, arbeid en huisvesting. Om al deze vragen en initiatieven binnen de HU met elkaar te verbinden, hebben we het coördinatiecentrum HU Oekraïne opgericht. We willen vraag en aanbod in beeld brengen en de goede connecties maken.
Er gebeurt al veel, maar we kunnen nog meer doen. We zoeken daarom ook naar meer initiatieven binnen de HU. Wat is er nodig binnen onze regio en hoe kunnen wij daar als onderwijs- en kennisinstelling aan bijdragen? Wat kunnen en willen onze collega’s doen?
—–
Met dit project willen we andere vluchtelingen zeker niet buitensluiten, mochten er andere projecten lopen buiten Oekraïne om, dan horen wij het ook graag.