Koude oorlogswinter op komst in Oekraïne, Utrechtse dorpen schieten te hulp: ‘Ik heb voor 4500 euro boodschappen gedaan’

Christiaan Drent • 11 november, 19:00 • 3 minuten leestijd


Renswoude – Oekraïne bereidt zich voor op een lange, koude oorlogswinter. Met temperaturen van 3 tot 7 graden onder nul zijn dekens, matrassen, generatoren en energierijk voedsel erg welkom in het land. Werkgroepen in Renswoude en Woudenberg die zich al sinds het begin van de oorlog inzetten voor het land sturen vandaag voor de vierde keer een vrachtwagen vol spullen richting Kiev.

Winter is coming
Henny van Ommeren (74) is allang de pensioengerechtigde leeftijd gepasseerd, maar is nog elke dag fulltime aan het werk. Samen met haar man Jaap en nog een paar anderen is ze de drijvende kracht achter de inzameling van werkgroep Renswoude helpt Oekraïne. “En dit vierde transport zit vol met spullen voor de winter zoals stevige schoenen, warme dekens, matrassen, dikke kleding en generatoren. We horen van onze contacten dat daar erg veel behoefte aan is nu het kouder wordt. Ik heb deze week bij de lokale supermarkt voor 4500 euro boodschappen gedaan voor Oekraïne. Vooral veel voedsel, maar ook 300 euro aan paracetamol. Nou, dat is leuk shoppen kan ik je zeggen.”

© RTV Utrecht
Matrassen en lattenbodems zijn hard nodig in Oekraïne.

Energiecompensatie

Volgens Henny hebben veel mensen in Renswoude en Woudenberg de energiecompensatie van 190 euro gedoneerd voor deze inzameling. Daarnaast is er veel geld opgehaald door collectes in de kerken, want ondanks dat de oorlog blijft voortduren en er geen einde in zicht is blijven deze Utrechtse dorpen zich inzetten. Dit hulptransport is de vierde keer dat er vanuit Renswoude en Woudenberg een vrachtwagen richting Kiev vertrekt. Daar aangekomen worden alle spullen via een kerk verder verspreid over het land.

 

 

 

 

 

 

 

© RTV Utrecht
Henny van Ommeren bij een knuffel die ook naar Kiev gaat

 

Elektriciteitsproblemen

Remko van Piggelen van Perslucht Wilda in Woudenberg schenkt met zijn bedrijf vier grotere generatoren voor bijvoorbeeld een school of dorpshuis aan het oorlogsland. “Simpel gezegd is het eigenlijk gewoon een dynamo met een benzinemotortje. Dus het levert stroom voor bijvoorbeeld een internetrouter en om je telefoon op te laden. Er is veel vraag naar, vooral bij gezinnen, want de elektriciteit valt vaak weg in Oekraïne. Maar het blijft een noodoplossing, want je hebt wel benzine nodig en ook dat is schaars.”

© RTV Utrecht
De generatoren worden ingeladen voor de reis naar Kiev

 

Generatorselfie

“We willen eind deze maand nog zo’n 70 kleinere generatoren die kant op brengen” zegt Ben Schmidt van de stichting Woudenberg voor Oekraïne. Hij is verantwoordelijk voor de coördinatie van het hulptransport en werkt in de wereld van internationale verhuizingen. Omdat hij een klein beetje Russisch spreekt is hij ook de contactpersoon voor de chauffeurs. “Zo’n kleinere generator kunnen we als stichting inkopen tegen de kostprijs van 425 euro. We vragen de nieuwe eigenaar in Oekraïne straks een filmpje of foto met de generator te sturen zodat we ook zien waar ze terecht zijn gekomen.” Het plan was eigenlijk om de 70 kleinere generatoren vandaag al in te laden. Alleen zijn er al maanden flinke leveringsproblemen, want ook een generator zit vol elektronica uit China. “Ik verwacht ze eind november binnen te hebben. Dus dan gaan we gewoon weer die kant op.”

De Oekraïense chauffeurs Sergey en Dyma klaar voor vertrek naar Kiev

 

Ervaren chauffeurs

De Oekraïense chauffeurs Dyma en Sergey die de vrachtwagen het oorlogsland in moeten rijden hebben dat vaker gedaan. Ze rijden af en aan tussen Oekraïne en Nederland. “Het scheelt enorm dat ze zelf Oekraïens zijn en een Oekraïens kenteken hebben. Daarnaast is het een humanitair transport en krijgen ze voorrang bij de files voor de grenzen. Op z’n vroegst komen ze dinsdag aan in Kiev, maar dat kan ook zaterdag worden” zegt Ben Schmidt.


Bron: RTV Utrecht