Door Martin Kuiper • 7 december 2022 06:58 • Aangepast 7 december 2022 10:46
Als vreemde in een ander land is het fijn als je wat vertrouwds kunt eten. Vluchtelingen uit Oekraïne weten de weg naar de Poolse supermarkten daarom goed te vinden. “Het Poolse eten lijkt op hun eten, dus we krijgen veel Oekraïense klanten.”
Magdalena Dabrowska werkt bij de Poolse supermarkt Lowiczanka in Utrecht en zij ontvangt dagelijks ongeveer twintig Oekraïense vluchtelingen in de winkel. “Ze doen vrij veel boodschappen bij ons”, zegt zij.
“In Nederland zijn gevulde deeggerechten vrijwel niet te krijgen. Wij verkopen veel pielmieni aan Oekraïners. Dat zijn deegbolletjes met vlees.”
Nieuwe klanten
Daarnaast ziet Dabrowska dat pierogideeg gevuld met bijvoorbeeld kaas, aardappel of zuurkool – ook gretig aftrek vindt bij haar nieuwe klanten. “Oekraïners plaatsen ook bestellingen bij ons voor allerlei producten. Die kunnen wij dan vanuit Polen na een aantal dagen leveren.”
Gevraagd naar het grootste verschil met de Nederlandse keuken wijst Dabrowska op de deeggerechten, maar ook de andere kruiden die worden gebruikt. “In Polen werken we veel met gedroogde dille. Ook hebben we speciale kruiden voor zuurkool, vlees en bonen. Deze zie je in Nederland vrijwel niet.”
Jan Bart Fanoy uit Loosdrecht heeft sinds de Russische inval meerdere vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen. Hij ziet de behoefte aan ander eten bij zijn tijdelijke huisgenoten. “Mijn koelkast ligt bomvol Poolse producten”, lacht hij.
Gezouten schapenkaas
“In Hilversum zit een Poolse supermarkt en toen ik ze daarop attent maakte, sloegen ze Albert Heijn in Loosdrecht steeds vaker over”, vertelt Fanoy.
Kristina Holovnia uit Oekraïne onderschrijft de woorden van Fanoy, bij wie ze onderdak heeft gevonden. “Ik koop veel pielmini en pierogi, maar ook veel Poolse kaas en vleeswaren. In de Albert Heijn vind je dat niet.”
In Polen worden veel vleeswaren gerookt. En koeienkaas staat niet dagelijks op het menu, maar oscypek, gezouten schapenkaas, wel.
Poolse supermarkten
Lowiczanka in Utrecht, Mleczko Delikatesy in Enschede en Groszek in Den Haag zijn drie van de 121 Poolse supermarkten in Nederland, zo blijkt uit cijfers van de KvK. Zuid-Holland kent met veertig de meeste supers met producten uit Polen, gevolgd door Noord-Brabant en Limburg met respectievelijk dertig en achttien winkels.
Het is opvallend dat naast Polen ook veel Koerden een Poolse supermarkt runnen. Sinds 2013, toen er 51 winkels waren, is het aantal meer dan verdubbeld.
Koekjes en gebakjes
Hawar Said van de Poolse supermarkt Mleczko Delikatesy in Enschede heeft zijn omzet sinds de komst van de vluchtelingen uit Oekraïne ook zien stijgen.
“Op een gewone dag komen er ongeveer tien Oekraïners in de winkel”, zegt Said. “Maar tegenover onze supermarkt zit een kerk, waar twee keer per week Oekraïense diensten plaatsvinden. Daarna stroomt het vol bij ons en hebben we soms wel vijftig Oekraïners tegelijk die boodschappen doen.”
Naast Poolse producten verkoopt Mleczko Delikatesy ook Russische en Roemeense producten. Het valt Said op dat hij naast Poolse ook veel Russische producten verkoopt aan zijn nieuwe klanten.
“Wij zijn heel blij met deze vluchtelingen. Wij proberen voor hen Oekraïense producten binnen te halen”, zegt hij. “We hebben er nu vijf, vooral koekjes en gebakjes. Meer lukt nog niet. De leveringen vanuit Oekraïne worden gedaan door Duitse bedrijven, maar die bezorgen nog niet in Nederland.”
Harde kwark
Marita Wyzj van de Poolse supermarkt Groszek in Den Haag ontvangt ook meer Oekraïense klanten sinds de inval, maar precieze cijfers heeft ze niet.
“Ze komen meestal voor het vlees en brood, want we hebben een eigen bakkerij”, legt ze uit. “Maar ook witte kaas en harde kwark is populair. Dat verkopen veel Nederlandse supers niet.”
Wyzj ziet een duidelijk verschil in drukte in Groszek. “Wij zitten in een wijk met veel Polen, Bulgaren en Oekraïners. Door de week zijn we een buurtwinkel, maar in het weekend komen ook Oekraïners en andere nationaliteiten van buiten Den Haag.”
Bron: RTL Z / RTL Nieuws