23 juni 2023 • Consultancy.nl • 3 min. leestijd
De gemeente Utrecht heeft zijn asielopvang verbeterd. RadarAdvies bood hierbij ondersteuning.
Sinds de oorlog in Oekraïne – die begin vorig jaar startte toen Rusland het land binnenviel – zijn al meer dan 90.000 Oekraïense asielzoekers naar Nederland gevlucht. Circa 20.000 daarvan verblijven bij vrienden, familie of bekenden uit ons land, de overige 70.000 in gemeentelijke opvanglocaties.
Zeker tijdens het begin van de oorlog, toen in iets meer dan drie maanden tijd bijna 63.000 Oekraïners naar ons land vluchtten, stonden tal van Nederlandse gemeenten voor meerdere grote uitdagingen. Zo ook Utrecht. Samen met adviseurs van RadarAdvies ging de gemeente op zoek naar oplossingen om de grote stroom asielzoekers bij te benen.
Het adviesbureau nam verschillende taken op zich. Zo zorgde het onder meer dat er een concrete en duurzame aanpak zou worden ontwikkeld voor het beheer van opvanglocaties, met als doel schone, leefbare en veilige huisvesting voor de Oekraïense vluchtelingen. Hierbij keek RadarAdvies ook naar het sociaal beheer op de locaties, inclusief de doorontwikkeling en professionalisering van teams.
De consultants leverden daarnaast projectmanagementondersteuning aan het programmateam. Janne Kuijpers (van de gemeente Utrecht) werd destijds aangesteld als leidinggevende van dit programmateam. In haar rol was ze onder meer verantwoordelijk voor de matching en ondersteuning van de opvang van Oekraïense vluchtelingen.
De afgelopen tijd hebben Utrecht en RadarAdvies zich flink ingespannen, vertelt Kuijpers. “Het is gelukt om de juiste ondersteuning te bieden rond en op de opvanglocaties. Ook is er een eerlijk inkoopproces en een betere samenwerking tussen het domein Sociaal en Ruimte.”
Intussen biedt Utrecht onderdak aan zo’n 1.000 Oekraïense vluchtelingen. De gemeente telt momenteel tien opvanglocaties. Dit jaar zullen daar nog drie bij komen. Denk bij opvanglocaties onder andere aan een omgebouwde stadswerf, woonhuizen en middelgrote kantoorpanden met gedeelde voorzieningen. De komende tijd moeten verschillende gebouwen nog worden omgevormd tot duurzame opvanglocaties. Ook zal een aantal vluchtelingen verhuizen naar nieuwe locaties.
Mede door de ingebrachte expertise van RadarAdvies weet de gemeente Utrecht ondertussen hoe het dit vraagstuk zelf kan aanpakken, vertelt Kuijpers. “RadarAdvies ging voortvarend aan de slag. Hierdoor kregen we verbeterpunten voor een duurzamere aanpak en een toekomstvisie. Het team sociaal beheer in Utrecht is nu goed onderweg. De juiste mensen zitten op de juiste plek. Er wordt eerlijk aanbesteed. Er is weer rust en orde.”
Kleinschalige opvanglocaties
Eén van de belangrijkste verbeterpunten waar RadarAdvies de gemeente Utrecht keer op keer op wees was het voordeel van kleinschalige opvanglocaties. Voor Kuijpers was die suggestie in eerste instantie wel even wennen.
“Ik dacht: leuk voorstel, maar we zitten midden in een crisis en met een tekort aan opvanglocaties. Ik ben allang blij als we een groot bedrijfspand voor opvang gereed kunnen maken. Maar RadarAdives bleef kleinschalig agenderen. Het was even wennen om in deze modus te komen, maar het is ons gelukt.”
“Ik geloof dat we het sociaal beheer in Utrecht met mededogen én efficiëntie hebben weten neer te zetten”, zegt Christiaan Baillieux van RadarAdvies. “Er is zicht op de behoeften van Oekraïners en wat er wel en ook niet langer meer nodig is. Bepaalde locaties draaien zo zelfstandig dat ambulant sociaal beheer voldoende is.”
Bron: Consultancy.nl