Claire Hartzuiker • 31 december 2022, 10:00 • 3 minuten leestijd
Utrecht – Normaal gesproken reist Nadya elk jaar met haar gezin rond Kerst naar familie in Oekraïne. Dit jaar gaat ze alleen. Of er dit jaar überhaupt Kerst gevierd wordt in Oekraïne? “Als we Kerst dit jaar niet vieren betekent het dat je land kapot is, in deze tijden moet je juist sterk blijven.”
Nadya Tsvyk is getrouwd met een Nederlander, die ze leerde kennen via haar studie hier in Utrecht. Ze woont hier al 20 jaar. Toch is ze nog nauw verbonden met haar thuisland. Zo gaat ze vaak terug om haar ouders te bezoeken, de kinderen worden tweetalig opgevoed en is het Oekraïense geel-blauw overal in het huis terug te vinden.
Kerst in Oekraïne
Elk jaar reist ze met haar gezin op 6 januari naar haar thuisstad. Dan vieren traditiegetrouw de Oekraïense en Russisch-orthodoxe kerken kerstavond. Maar dit jaar is het anders: vanwege de oorlog heeft de orthodoxe kerk van Oekraïne besloten dat het kerstfeest niet meer tegelijkertijd met de Russen gevierd moet worden. Veel Oekraïners vierden dan ook op 25 december al Kerst.
“Ik ben heel erg benieuwd wat er dit jaar gaat gebeuren. Ik denk dat alles een stuk kleinschaliger zal zijn”, zegt Nadya. Vanwege de oorlog gaat ze dit jaar alleen naar haar familie toe. ”Je weet nooit wat er gaat gebeuren, er is altijd die onzekerheid’
Kutia, maar geen Shopka’s
De tafel staat tijdens Kerst traditiegetrouw vol met twaalf verschillende gerechten. Deze staan symbool voor de maanden van het jaar, met als hoofdgerecht Kutia (spreek uit als: Koetja). Granenpap met maanzaad, nootjes en honing. Ook dit jaar zal er Kutia op tafel staan, maar is deze Kerst verre van normaal. Nu staan er geen Shopka’s (kerststallen) op de pleinen in de thuisstad van Nadya en is het heel erg rustig in de stad: “Er is zoveel gebeurd afgelopen jaar. Vorige Kerst hebben we nog geproost op de toekomst, dit jaar komen we vooral samen om elkaar te steunen en te hopen op een betere toekomst.”
Ondanks de oorlog merkt Nadya dat vele Oekraïners het leven zoveel mogelijk proberen op te pakken. “Kinderen proberen nog naar school te gaan, mensen komen nog wel bij elkaar, maar veel minder uitbundig. Geen dans, alleen zachte muziek op de achtergrond.” Zo zal de Kerst ook op een hele andere manier gevierd worden. “Ik denk dat mensen niet meer langs huizen gaan om kerstliedjes te zingen en we vooral bij elkaar komen om elkaar te steunen in deze ellendige tijd.”
Geen kindjesprobleem
Ze heeft twee zoontjes van 7 en 2. “Lars, de oudste gaat er op zijn eigen manier mee om. Hij krijgt natuurlijk van alles mee via het Jeugdjournaal en hoort ook dingen van ons. Dan denk ik soms ook wel: rustig, je bent nog maar een kind, je moet het er niet zo over hebben. Hij bedenkt dan bijvoorbeeld een plan hoe hij Poetin gaat vermoorden, dat soort heftige dingen. Wij proberen het dan op een andere manier te benaderen: rustig Lars, het is niet een kindjesprobleem, het zijn volwassenen die ruzie maken.”
Of de familie compleet zal zijn op de kerstavond in januari, is nog maar de vraag. Haar neef zit in het leger en vecht aan de frontlinie. “Heel veel mannen zullen ontzettend graag bij familie willen zijn deze periode, dus het is erg onzeker of mijn neef verlof krijgt.” Als ze het over het weerzien met haar ouders heeft worden haar ogen vochtig. “Ik kijk het meeste uit naar met mijn moeder en vader zijn, ze omhelzen, dat zal een emotioneel moment zijn maar geeft ook steun.”
Bron: RTV Utrecht