Utrecht heeft in de Jaarbeurs een centrale plek ingericht voor de eerste opvang, informatie en begeleiding van Oekraïense vluchtelingen.
Opvang
Een hal van de Jaarbeurs is ingericht als crisisopvang met 450 veldbedden. Zo kunnen we grote groepen vluchtelingen uit Oekraïne kort onderdak bieden. Er hoeft niemand op straat te slapen.
Adres:
- Jaarbeursplein
- elke werkdag open van 09.00 – 17.00 uur
Contact VluchtelingenWerk:
Na 1 of 2 nachten gaan mensen naar een andere locatie in Utrecht of in de regio, waar mensen een paar weken kunnen blijven. Denk aan een gastgezin, een hotel of een opvanglocatie. Op dit moment hebben we opvanglocaties voor een langere periode aan de Zeehaenkade, de Willem Dreeslaan, de Kanaalstraat en de Indusdreef.
Hulplijnen
Onderaan deze pagina ziet u verschillende hulplijnen voor gevluchte Oekraïners in Nederland. De informatie is vaak ook beschikbaar buiten kantoortijden en in het Engels, Oekraïens en Russisch.
Wat gebeurt er na de noodopvang?
Het is nog niet duidelijk hoe lang het duurt voordat u naar een locatie kunt waar u langer kunt verblijven. U krijgt bericht van ons zodra ergens plek voor u is voor langere tijd.
Staat u ingeschreven in de gemeente Utrecht of ontvangt u leefgeld vanuit de gemeente? Dan bent u bij ons bekend. U wordt benaderd als er plek voor u is in een nieuwe opvanglocatie. Hier hoeft u zelf niets voor te doen.
Als u bij een gastgezin verblijft, maar geen leefgeld ontvangt of niet ingeschreven bent bij de gemeente, dan bent u bij ons niet bekend. Wij weten dan niet dat u in Utrecht bent. U ontvangt dan geen bericht als er andere opvanglocaties beschikbaar zijn. Als u dit wel wilt, schrijf u dan in bij de gemeente. U vindt hier meer informatie over inschrijven bij de gemeente.
In Nederland blijven
Oekraïners kunnen in elk geval 6 maanden in een EU-land verblijven. Dat kan verlengd worden. Oekraïners hoeven op dit moment geen asiel aan te vragen.
Leefgeld
Hebt u een opvangadres in onze gemeente? En niet genoeg geld om van te leven? Dan helpen wij u met een geldbedrag. Dit bedrag noemen we leefgeld. Wij hadden hiervoor eerst een tijdelijke oplossing in Utrecht. Vanaf 12 april 2022 werken we volgens de landelijke regeling.
Vraag een pinpas met leefgeld aan
De leefgeld regeling loopt tot 1 juli 2022. Wij hebben nog geen informatie over de regeling die na 1 juli geldt. Zodra de Rijksoverheid de regeling bekend maakt, leest u dat op de website. We bekijken uw situatie dan opnieuw.
In- en uitschrijven bij de gemeente
Oekraïense vluchtelingen kunnen zich inschrijven op een adres in de gemeente Utrecht. Dit kan in het stadskantoor. Maak daarvoor een afspraak.
Een vluchteling kan zich inschrijven als hij/zij kan laten zien:
- zijn/haar identiteit met een paspoort of ander identiteitsbewijs of
- dat hij/zij de Oekraïense nationaliteit heeft, of
- dat hij/zij als niet-Oekraïner een verblijfsvergunning had voor Oekraïne (rechtmatig verblijf)
Ook op veel tijdelijke opvanglocaties kan ingeschreven worden. Dit zijn bijvoorbeeld hotels. Woont een vluchteling bij een gastgezin? Dan moet iemand van het gastgezin toestemming geven voor inschrijving op dat adres. Dat kan met een verklaring van inwoning (pdf, 65 kB). Neem deze verklaring ingevuld mee naar de afspraak.
Afspraak maken
Wilt u een afspraak maken voor inschrijven? Bel +31 30 286 00 00. U krijgt dan een keuzemenu en kan ook kiezen voor Engels. De afspraken zijn op werkdagen in het stadskantoor, Stadsplateau 1.
Is de Oekraiënse vluchteling ingeschreven? Dan krijgt hij of zij het burgerservicenummer binnen een paar dagen per post op het doorgegeven adres.
Geen Oekraïens paspoort?
Personen zonder documenten kunnen we niet inschrijven. Heeft de vluchteling wel de Oekraïense nationaliteit, maar kan hij/zij dit niet bewijzen? Dan kan de Oekraïense ambassade in Den Haag een speciaal document afgeven. Met dat document kan de vluchteling zich wel inschrijven in de gemeente Utrecht.
Meer informatie op de website van de ambassade van Oekraïne in Den Haag
Uitschrijven
Als een vluchteling verhuist naar een andere gemeente of ander land, moet hij/zij dit doorgeven via leefgeldoekraine@utrecht.nl voor aanpassen van de leefgeldregeling. Daarnaast moet hij/zij natuurlijk inschrijven in de nieuwe gemeente op het nieuwe adres, uitschrijven bij de gemeente Utrecht gebeurt dan automatisch. Als iemand naar het buitenland vertrekt, moet hij/zij dit ook doorgeven via de webpagina Emigratie doorgeven.
Werk
Oekraïners mogen werken in Nederland. Vanaf 1 april is hier geen speciale werkvergunning (tewerkstellingsvergunning) meer voor nodig.
Lees meer over werk voor vluchtelingen op Rijksoverheid.nl
Midden-Utrecht Werkt Door
Voor advies en informatie over werken kunnen vluchtelingen uit Oekraïne terecht bij Midden-Utrecht Werkt Door. De medewerkers geven informatie over werken in Nederland en helpen bij het inschrijven op vacaturesites.
Bij noodgevallen
Bij brand, ongevallen of een misdrijf, bel 112
Meldkamer politie: +31 900 88 44
Bij ongewenste of onveilige situatie bij uw gastouder of gastgezin neemt u contact op met uw eigen contactpersoon van takecarebnb of kom naar de noodopvang in de Jaarbeurs.
Wees veilig op de vlucht
Vluchtelingen lopen risico om slachtoffer te worden van mensenhandel en uitbuiting. Waar u op moet letten staat in de
folder voor Oekraïense vluchtelingen van het coördinatiecentrum tegen mensenhandel (comensha). De folder is er in het Nederlands, Engels, Oekraïens en Russisch.
Kinderopvang, onderwijs en studie
In Utrecht volgen alle kinderen onderwijs, als ze onder de leerplicht vallen. Aanmelden kan als volgt:
- Ouders van kinderen tot 12 jaar kunnen zich melden bij de Taalschool. Dat kan via start@taalschoolutrecht.nl of via de taalschoolutrecht.
- Kinderen onder de 4 jaar kunnen aangemeld worden voor kinderopvang via start@taalschoolutrecht.nl. De Taalschool kijkt samen met kinderopvangorganisatie Ludens of en waar zij kinderen kunnen plaatsen. Helaas kunnen niet alle kinderen een plek krijgen op het kinderdagverblijf. Per aanmelding wordt bekeken wat de mogelijkheden zijn.
- Er is ook kinderopvang in sommige kerken voor de vluchtelingen die in gastgezinnen verblijven. Kijk op de website van de Protestantse Diaconie Utrecht voor meer informatie.
- Leerlingen van 12-18 jaar kunnen een afspraak maken voor een eerste intake via de website van Ithaka ISK
Met vragen over studeren in Utrecht kunt u terecht bij www.UAF.nl.
Gezondheid en medische zorg
Basiszorg
Vluchtelingen uit Oekraïne kunnen gebruik maken van basiszorg. Zij hoeven geen eigen bijdrage te betalen. Voor medicijnen geldt wel een eigen bijdrage en eigen risico.
Zorgverleners kunnen de kosten van basiszorg aan Oekraïense vluchtelingen terugvragen via het CAK.
Huisarts
Overdag
Bent u in een hotel of bij een gastgezin en hebt u medische zorg nodig? Neem dan contact op met een huisarts bij u in de buurt, via
www.zorgkaartnederland.nl (alleen in het Nederlands).
’s Avonds, ’s nachts en in het weekend
- Maandag tot en met vrijdag van 17.00 – 8.00 uur
- Zaterdag, zondag en feestdagen
Diakonessen spoedpost
Burgemeester Fockema Andreaelaan 60, Utrecht
Ziekenhuis of specialist
Voor bezoek aan een ziekenhuis of een specialist gaat u eerst naar een huisarts voor een doorverwijzing.
Corona: vaccineren en informatie
Ook als u uit Oekraine komt, kunt u in Nederland gratis, met of zonder een afspraak, uw coronaprik(ken) halen op een GGD-priklocatie. U kunt telefonisch een afspraak maken voor de prik via 0800 7070 (ook in het Engels). U kunt ook op veel GGD-locaties zonder afspraak een coronaprik halen.
Meer informatie over het vaccineren tegen corona.
Of lees de informatie over corona in het Oekraïens of Russisch op de website van de Rijksoverheid.
Jeugdgezondheidszorg
Oekraïense vluchtelingen kunnen terecht bij de jeugdgezondheidszorg voor:
- consultatiebureau
- vaccinaties van baby’s en kinderen (informatie ook in het Engels)
- vragen over gezondheid en opvoeden van kinderen tot 18 jaar
De jeugdgezondheidszorg en de vaccinaties zijn gratis.
Telefoon: +31 30 286 33 00
Verloskunde en zwangerschap
Praktijk West, verloskunde
Marco Pololaan 111, Utrecht
Telefoon: +31 30 288 66 66
Bij spoed: +31 654 72 39 79
Apotheek
Apotheek overdag
Zoek een apotheek in de buurt via www.zorgkaartnederland.nl/apotheek/utrecht (alleen in het Nederlands)
Geen apotheek open in de buurt?
Dienstapotheek
Burgemeester Fockema Andreaelaan 60, Utrecht
Voor zorg uit de basisverzekering worden alle kosten vergoed. U hoeft geen eigen bijdrage te betalen.
Noodhulp tandarts
- Tandartsenpraktijk Muradin
Vleutenseweg 121, Utrecht
Telefoon: +31 30 296 49 49 - Jouw Mondzorg
Meerkoethof 48, Utrecht
Telefoon: +31 30 251 60 66
Dove en slechthorende Oekraïense vluchtelingen
De Stichting Sudo kan ondersteunen met de inzet van tolken in de communicatie met dove en slechthorende Oekraïense vluchtelingen. Zij zijn te bereiken via info@sudo-utrecht.nl.
Op Tips voor toegankelijk communiceren met dove en slechthorende vluchtelingen uit Oekraïne – Deelkracht zijn flyers in verschillende talen te vinden met meer informatie.
Vervoer en terugreizen
Openbaar vervoer (OV)
Het reizen met OV naar de opvanglocatie toe is gratis voor Oekraïense vluchtelingen. Verblijft u op een opvanglocatie, dan kunt u het OV niet meer gratis gebruiken. Het leefgeld is ook bedoeld voor het betalen van vervoer voor dagelijkse dingen (o.a. om naar school of een winkel te gaan). Voor het OV heeft u een OV-chipkaart nodig. Die kost eenmalig € 8. Daarop zet u geld waarmee u betaalt als u het OV gebruikt.
Terugreis
Oekraïners die terug willen reizen naar Oekraïne kunnen hierbij begeleiding krijgen van de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V). Namens deze dienst begeleidt Pim Kivits de terugkeer van Oekraïners tot Polen. Oekraïners krijgen geld voor de reis van Polen naar de plaats van bestemming in Oekraïne.
Begeleiders of Oekraïners kunnen de Dienst Terugkeer & Vertrek via mail benaderen (info@dtv.minvenj.nl).
Voor mensen die in Oekraïne verbleven maar niet de Oekraïense nationaliteit hebben en terug willen keren naar land van herkomst of ander land waar hun verblijf gewaarborgd is: zie Hulp bij vrijwillige terugkeer voor niet-Oekraïners die Oekraïne zijn ontvlucht – IOM Nederland (iom-nederland.nl)
Buurtteam (sociaal team) helpt
Verblijft u bij een gastgezin, bij familie of kennissen? En hebben u of uw kind(eren) hulp nodig? U, of iemand uit uw gastgezin, kan contact opnemen met het buurtteam (ook wel het sociaal team genoemd) in uw buurt. Zij hebben een breed netwerk en verwijzen u eventueel door naar de juiste organisatie.
Neem contact op met het buurtteam
Bel gerust, om een afspraak te maken of om telefonisch je vraag te stellen en hulp te krijgen. Er zijn ook mensen die Engels spreken.
Kleding laten wassen
In hotels kunt u 2x per week kleding laten wassen.
In een gastgezin gaat dat in overleg.
Huisdieren
Dieren die Nederland binnenkomen laat u onderzoeken en registreren door een dierenarts. U maakt hiervoor een (gratis) afspraak met:
Dierenartspraktijk Rijnlaan
Rijnlaan 25, Utrecht
Telefoon: +31 30 2883495
Hulp voor dieren uit Oekraïne
Vaccinaties, dierenbenodigdheden of tijdelijke opvang voor uw huisdier (informatie ook in Engels, Oekraïens en Russisch).
In geval van nood
Oekraïners Aan Tafel
Om u een moment te bieden om Nederlanders in huiselijke sfeer te ontmoeten, organiseert Stichting Eet Mee Ukrainians For Dinner. Als vluchteling uit Oekraïne wordt u hartelijk ontvangen door locals die graag in hun huiselijke omgeving een maaltijd en een gesprek met u delen. Samen koken kan ook.
Sport
In Nederland kan iedereen, elke leeftijd en elk ervaringsniveau, georganiseerd sporten. Wij stellen onze georganiseerde sport graag open voor vluchtelingen. Neem contact op met SportUtrecht voor mogelijkheden in uw buurt via website fd10.formdesk.com
Hulplijnen voor Oekraïense vluchtelingen
- Op de website van RefugeeHelp staat informatie voor gevluchte Oekraïners in Nederland. De informatie is ook beschikbaar in het Engels, Oekraïens en Russisch. U kunt ook bellen naar de hulplijn 0031 (0) 20 300 7000. Elke dag bereikbaar tussen 9.00 en 19.00 uur.
- Vluchtelingenwerk Algemeen https://forrefugees.vluchtelingenwerk.nl Als u naar beneden scrolt, vindt u de informatie in de Oekraïense en Russische taal.
- Het Rode Kruis heeft een WhatsApp hulplijn in meerdere talen. U kunt via WhatsApp een (spraak)bericht sturen naar 0031 6 48 15 80 53 in het Oekraïens, Russisch of Engels. Een vrijwilliger neemt dan snel contact op.
- Informatie op de website van het Rode Kruis in het Oekraïens en in het Russisch.
Meer Informatie voor vluchtelingen
- U kunt andere Oekraïners ontmoeten via de Oekraïense kerk: Sint-Aloysiuskerk, Adriaan van Ostadelaan 2-4, Utrecht.
Zie ook Meetingpoints – Utrechtse Kerken voor Oekraïne (website in het Nederlands en Oekraïens). - Op de website van het International Welcome Centre Utrecht Region (website in het Engels) staan meer handige links voor vluchtelingen.
Vieren en herdenken in Nederland
De komende periode vinden er verschillende nationale gebeurtenissen plaats die horen bij de traditie van Nederland.
27 april
Op 27 april vieren we Koningsdag. Deze dag vieren de Nederlanders de verjaardag van het staatshoofd, Koning Willem Alexander. Het Nederlandse koningshuis draagt de naam: Huis van Oranje. Deze kleur is dan ook de nationale kleur van ons land. Tijdens Koningsdag is het gebruikelijk om oranje kleding aan te trekken, vaak zelfs met oranje pruiken of schmink. Ook worden er vrijmarkten gehouden. Het is dan toegestaan om op straat spullen te verkopen zonder dat je daar een vergunning voor nodig hebt.
4 mei
Elk jaar op 4 mei worden om 20:00 uur de Nederlandse burgers en soldaten die sinds de Tweede Wereldoorlog in het Nederlands Koninkrijk of elders in oorlogssituaties en op vredesmissies zijn overleden herdacht met twee minuten stilte. Ook zult u zien dat deze dag de vlaggen in Nederland halfstok hangen als teken van rouw.
5 mei
Elk jaar op 5 mei is het in Nederland Bevrijdingsdag en vieren we dat we op deze datum in 1945 bevrijd zijn van de Duitse bezetting. Daarnaast staan we op deze dag stil bij het feit dat we leven in vrede en vrijheid en dat deze vrijheid geen vanzelfsprekendheid is, maar een kwetsbaar goed. Sinds de inval van het Russische leger in Oekraïne zijn ook wij Nederlanders ons extra bewust van de kwetsbaarheid van vrede en vrijheid. Gebruikelijk wordt er op deze dag steun betuigd aan de vele mensen op de wereld die niet in dezelfde vrede en vrijheid leven, en dit jaar in het bijzonder aan de Oekraïense bevolking.