Algemene informatie

Wat is project HU-Oekraïne?

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne (maart 2022) zijn er veel Oekraïense vluchtelingen naar Nederland gekomen. De gemeente Utrecht benaderde de Hogeschool Utrecht (HU) op zoek naar docenten die les konden geven aan Oekraïense kinderen. De Hogeschool zag meer mogelijkheden en startte het HU-Oekraïne Project waarin studenten samen met Oekraïense vluchtelingen en organisaties uit de regio in een rijke leeromgeving werken aan vraagstukken die spelen binnen de gemeenschap.

Wij werken samen met:

Wie zijn wij?

Eelco, Margriet, Arianne, Barbara, Yvonne en Fleur vormen samen team Oekraïne en zijn de organisatie achter het Oekraïne project van de HU.

 

Fleur Olijve

Hallo daar! Ik ben Fleur, een 22-jarige creatieve geest wonend in Utrecht. Op dit moment volg ik de opleiding Communication & Multimedia Design. Met een passie voor het creëren van unieke producten, weet ik me te onderscheiden door mijn eigen stempel te drukken op alles wat ik aanraak. Binnen het project richt ik me op sociale media, de website en breng ik het perspectief van studenten naar voren.

“Met mijn creatieve ideeën wil ik impact maken op maatschappelijke vraagstukken.”

 

 

 

Arianne Liebe

Als netwerker en adviseur word ik blij van het samenbrengen van mensen en ideeën. Ik geloof in de kracht van verbinding om kennis te delen en samenwerking te bevorderen. Het bereiken van impact door effectieve communicatie geeft me extra voldoening. Binnen de Rijke Leeromgeving HU-Oekraïne werk ik als grenswerker aan het versterken van netwerkrelaties en draag ik bij aan het integreren van het concept Rijke Leeromgevingen in onze organisatie.

“De wereld maak je samen en het onderwijs dus ook! Hoe mooi is het als je door het leggen van nieuwe verbindingen weer een stap kunt zetten. Elk klein stapje is er eentje en al die stapjes samen maken de wereld!”

 

 

 

Eelco Koot

Als kwartiermaker werkveld van opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening zijn we al permanent aan het verbinden met het werkveld. Bij het project Oekraine HU is de uitdaging om als hele Hogeschool te kijken hoe we vanuit al de verschillende geledingen kunnen schakelen met maatschappelijke vraagstukken rond de Oekrainse vluchtelingen in deze regio.

“Mijn persoonlijke drive is om vanuit de Hogeschool betrokken te zijn bij maatschappelijke vraagstukken”

 

 

Margriet van der Sar

Margriet is projectmanager binnen de Hogeschool Utrecht. Vanuit de koers die de HU vaart leidt zij diverse change projecten waarin de verbinding tussen onderwijs en de ondersteunende diensten een cruciale factor is. Samen met Eelco zorgt zij dat de vraagstukken die ontstaan vanuit de regio om de vluchtelingen vanuit Oekraïne te helpen, gematcht worden aan dat wat de HU te bieden heeft.

Elke verandering moet je met elkaar doen, die verbinding aanbrengen en het samen najagen van dat doel, daar kom ik mijn bed elke dag weer voor uit”

 

 

Als de spin in het web van de Rijke Leeromgeving Hogeschool-Oekraïne kun je mij overal tegenkomen. Mijn rol is om structuur te brengen in onze veelzijdige projecten, de grenzen te bewaken en ervoor te zorgen dat we onze doelen behalen zonder iets over het hoofd te zien. Van strategische planning, het ondersteunen van studenten tot agenda beheer.

Ik denk in mogelijkheden, zelfs als de situatie uitdagend lijkt. Ik ben gedreven, betrokken en altijd op zoek naar nieuwe wegen. Werken vanuit verbinding, niet enkel gericht op het resultaat, dat is waar ik voor sta.

“Wanneer plan A niet werkt, treedt onmiddellijk plan B in werking”

 

Yvonne Duivenvoorden

Als docent Ecologische pedagogiek begeleid ik studenten van de HU die zich binnen het Oekraïne project willen inzetten voor het creëren van een veilige speel- en ontmoetingsplek voor Oekraïense kinderen, jongeren en ouders. Door samen te spelen en in gesprek te gaan leren we van elkaar en zijn we van betekenis voor elkaar. Deze verbinding heeft voor mij veel waarde.

Het oud Afrikaanse gezegde “It takes a village to raise a child” streven we na in de Oekraïense huiskamer Vital’nya.

 

HU Oekraïne is:

Hu Oekraïne heeft impact op:

"Niemand kiest ervoor om vluchteling te zijn, maar we hebben wel de keuze hoe we hen helpen"

Filippo Grandi, Hoge commissaris voor de vluchtelingen (UNHCR)

Onze missie is om de Oekraïense vluchtelingen in Utrecht en omgeving te ondersteunen en helpen waar nodig of welkom. Dit doen wij door studenten te koppelen aan vrijwilligersvacatures of door ze een via de HU een Honourproject te laten starten om een vluchteling bijvoorbeeld Engels les te geven of ze gewoon te vermaken met een kunstworkshop. Verder verspreiden wij nieuws vanuit de regio, deze kopiëren wij van nieuwsmedia en overheidsorganen. De link naar het originele artikel staat altijd onderaan het artikel.

Wij willen de vluchtelingen het zo prettig mogelijk maken en ze helpen zich enigszins thuis te laten voelen in Nederland.

Onze manier van werken

In gesprek met zowel onze maatschappelijke partners (zoals Stichting Vital’nya Gemeente, Vluchtelingenwerk, COA) als onze studenten, docenten en onderzoekers ontwikkelen wij aanbod dat past bij de vraag.

De maatschappelijke context is continu in beweging en daarmee ons aanbod ook! Als je kijkt bij onze cases of op Instagram, krijg je een kleine indruk van wat we al hebben gerealiseerd. Jouw vraag of aanbod past hier ongetwijfeld tussen!

Heb je een idee of wil je sparren over welke meerwaarde jij nodig hebt of juist kunt bieden, stuur dan een bericht naar onderstaand mailadres. We nemen zo snel mogelijk contact met je op om te kijken hoe we het beste kunnen samenwerken.

Onthoud wel dat wij een project zijn van de HU, wij zijn geen overheidsorgaan of nieuwsplatform. Mocht er iets niet correct op onze website staan laat dat dan vooral weten een mail te sturen naar het onderstaand mailadres.

Contact

E-mail: oekraine@hu.nl

Mocht je een specifiek lid van het team willen spreken, zet hun naam dan in het onderwerp van je e-mail.