Zo leven vluchtelingen in overvolle Oekraïne-opvang in Utrecht: 186 mensen, 6 douches en ellenlange rijen

Bernie van Unen 03-10-23


Zes doucheruimten voor 186 vluchtelingen uit Oekraïne, lange wachtrijen voor de toiletten, stretchers en veldbedden die in allerijl bijgeplaatst moeten worden. De tijdelijke opvang voor vluchtelingen uit Oekraïne in de Utrechtse Jaarbeurs zit vol. Propvol. ,,Dit gaat niet meer.”

In de nacht van zondag op maandag brachten 186 vluchtelingen de nacht door in een grote hal van het Jaarbeurscomplex in Utrecht. Detail: er is slechts ruimte voor maximaal 100 mensen in de opvang. Reden voor gemeente Utrecht en de Veiligheidsregio om alarm te slaan. Want het gaat zo niet langer.

Oekraïners die aankomen in Nederland dienen zich eerst te laten registreren bij de grote tijdelijke centrale opvanglocaties – hubs – in Utrecht of in Amsterdam. Zij verblijven daar één, hooguit twee nachten in de opvang voordat ze naar een andere locatie verhuizen. Maar die andere locaties, die zijn er niet, waardoor de opvang in Utrecht overvol raakt.

Dit gaat niet meer

,,De deur gaat hier straks dicht”, waarschuwt VRU-directeur Jaap Donker, samen met de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma. ,,We willen niet dat vluchtelingen buiten moeten slapen. Maar er kunnen gewoon niet meer mensen bij. Deze aantallen zijn niet verantwoord meer, ook niet uit veiligheidsoverwegingen. Daar zijn wij verantwoordelijk voor. We willen hier geen toestanden zoals in Ter Apel, waar mensen buiten moesten slapen.”

Elke dag puzzelen medewerkers van de opvanglocatie met het bijplaatsen van extra bedden, om zo veel als mogelijk mensen onderdak te bieden. ,,We hebben nu stretchers bijgezet”, aldus Donker. ,,Hooguit voor een nacht, maar soms duurt het wel een week. Dit gaat niet meer.”

Terwijl Donker praat, hangen op de steile trap naar de opvanglocatie verschillende mannen en jongeren, gevlucht uit het door oorlog geteisterde Oekraïne. Ze vervelen zich en wachten op betere tijden. Ze zijn niet erg spraakzaam. ,,Nee, veel privacy is hier niet. En soms moeten we lang wachten bij de toiletten, maar we moeten het er maar mee doen.”

Hoop op een plek

Een oudere vrouw sleept twee koffers de zaal in. Als ze de volle slaapzaal in komt waar de bedden strak naast elkaar geplaatst zijn, verdwijnt de lach op haar gezicht. Dit had ze niet verwacht. ,,Maar hier ben ik wel veilig en dat is het belangrijkste. Ik hoop maar dat er ergens een plekje voor me is.”

Nederland is een populair land onder de Oekraïners. ,,Er is hier goede zorg, goed onderwijs, werk”, somt Donker op. Er zijn nog meer redenen waarom zij naar Nederland komen. Familiehereniging, veiligheid, goede beheersing van de Engelse taal in Nederland, invloed van sociale media waarin Nederland wordt beschreven als een mooi land om in te leven bijvoorbeeld.

Woningnood

Burgemeester Dijksma benadrukt dat hulp aan vluchtelingen belangrijk is: ,,Ik vind het zeer belangrijk actief te ondersteunen in deze grote opgave en de Oekraïners te helpen die voor oorlog moeten vluchten.”

Maar de toestroom van vluchtelingen wordt groter en de groep die snel kan vertrekken, wordt kleiner. ,,Als VRU met 26 gemeenten doen we het goed als we het over deze groep mensen hebben”, zeg Donker.

Andere provincies blijven achter. Donker weet ook wel dat gemeenten soms met de handen in het haar zitten. ,,Niet alleen de Oekraïense vluchtelingen zoeken een woning, ook de statushouders en veel Nederlanders zijn op zoek naar een plek. Dat is niet gemakkelijk.”

Per 1 januari gaat de eerste opvang en registratie voor Oekraïners naar de gemeenten en de provincies. Donker: ,,Er moeten dus plaatsen bijkomen, niet alleen nu, maar ook na 1 januari. Dat is bij de eerste stroom vluchtelingen zo afgesproken.”


Bron: AD