helidelberglaan15

STAGE / AFSTUDEREN

Op zoek naar een stagiair of afstudeerder? Of heb je een onderzoeksvraag die je aan studenten wilt voorleggen?

Onze studenten doen graag praktijkervaring op bij jouw organisatie. Ze draaien mee met de dagelijkse werkzaamheden, doen onderzoek en misschien nog wel belangrijker: ze kijken met een frisse blik naar je bedrijf.

In onze vacaturebank kunnen HU-studenten zelf op zoek naar een opdracht die bij hen past.

Stage/Afstudeeropdracht indienen?

Wat houdt de studierichting TI in?

Technische Informatica (TI) automatiseert de samenleving. Computersystemen worden steeds vaker uitgerust met sensoren (‘ogen’) en actuatoren (‘handen’) die in direct contact staan met de echte wereld. Het is belangrijk dat zulke embedded systemen correct functioneren (denk aan de cruise control van auto’s). Embedded systemen zijn ook vaak onderdeel van een netwerk dat informatie vergaart (bv. slimme stroom- en gasmeters). Dit is het domein van Technische Informatica: het ontwerpen en programmeren van computersystemen die interacteren met de fysieke werkelijkheid. Daarnaast houdt Technische Informatica zich ook bezig met de software op gewone computersystemen (zoals: laptops, desktops, smartphones) die de werking van die systemen mogelijk maakt. Je kunt dan denken aan: device drivers, communicatiesoftware, compilers en interpreters voor programmeertalen, maar ook aan de delen van een spel die kritisch zijn voor de performance (bijv. het aantal frames dat per seconde gegenereerd kan worden).

Waar leiden we de student voor op?

Als technisch informaticus draag je vanuit jouw (software)kennis bij aan het ontwerp van een systeem, met name aan de verdeling van functies over hardware en software. Daarna ben je verantwoordelijk voor het ontwerpen en implementeren van de software voor zo’n systeem. De afstudeerrichting Technische Informatica (TI) richt zich op het ontwikkelen van software ten behoeve van technische processen en technische systemen, en het bijdragen aan het ontwerp van zo’n proces of systeem. Van jou als technisch informaticus wordt verwacht dat je dus kennis hebt van de technische aspecten van het systeem.

In het curriculum van technische informatica wordt veel aandacht besteed aan het programmeren van systemen met beperkte resources (weinig ROM, RAM, CPU snelheid) in de programmeertaal C++. Voor kleine systemen zijn dit vaak micro-controllers die zonder operating system gebruikt worden. Voor grotere systemen wordt vaak gebruik gemaakt van Linux. Naast C++ wordt gebruik gemaakt van Python.

Wie is een typische TI student?

De TI student is een ICT-professional die gespecialiseerd is in het ontwikkelen van software voor technische systemen en technische toepassingen. Meer in het bijzonder is de technisch informaticus in staat technisch inzicht en kennis van software te combineren in toepassingen waarbij de software een onderdeel is van een groter systeem. De software realiseert in belangrijke mate de functionaliteit van het systeem. De rol van deze technische software is de afgelopen jaren enorm gegroeid.

Wat voor oplossing kan de student bieden voor het bedrijf?

De TI student is in staat om een softwareproduct, dat onderdeel vormt van een technisch systeem, te integreren in een bestaande of te ontwikkelen infrastructuur. Voor het ontwerpen, implementeren en testen van het softwareproducten zal je ook, wel beperkt, hardware-ontwerp en -realisatie moeten toepassen.

Voorbeelden van TI opdrachten

  • Voorbeeld 1
    Hoe maken we alle sensoren beschikbaar in het applicatie-framework, waarbij de sensoren zo vaak mogelijk in low-power mode functioneren?
  • Voorbeeld 2
    Het opleveren van een werkende implementatie van een fourier-transform binnen de AEther-systeem. Het eindproduct moet schokken/trillingen in het frequentiedomein kunnen analyseren en rapporteren. Het doel is om uiteindelijk schokken te kunnen onderscheiden in categorieen als natuurlijke beving, mijnbouw-beving, buitenverkeer, huiselijk verkeer etc.