juli 2024 | After De Master Spreekt

juli 2024 | After De Master Spreekt

De Master Sprak over... Digital Twins

Tijdens het kennis- en netwerkevent ‘De Master Spreekt…’ op 21 juni belichtten Rob Peters en Peter Ritman Digital Twins: een virtuele representatie van een fysiek object of systeem. Het combineert real-time gegevens met modellen en simulaties om inzicht te bieden in prestaties, gedrag en onderhoudsbehoeften. Om bijvoorbeeld te zorgen voor predictive maintenance.

Na de introductie door opleidingsmanager en lector Data Driven Government Guido Ongena was het woord aan Rob Peters. Rob vervult verschillende rollen bij Provincie Utrecht, Veiligheidsregio Kennemerland en het Instituut Fysieke Veiligheid. We werden onder andere meegenomen in Digital Twin & Responsible AI, toegankelijke overheidsinformatie en uitlegbaarheid van modellen & algoritmen. Rob lichtte ook de geschiedenis en ontwikkelingen toe aan de hand van uiteenlopende voorbeelden, als: bestemmingsplan te Dordrecht, Markerwadden in stift en gedigitaliseerd, pdf’s of datamodellen en 3D electriciteitsnetwerk. En hij gaf ons een kijkje in de toekomst met zijn meest recente onderzoek naar het gebruik generatieve AI (specifiek LLM’s) voor ruimtelijke ordening en gebiedsontwikkeling.

Peter Ritman, werkzaam als systeemarchitect bij Besix, deelde kennis en ervaring bezien vanuit een ander perspectief. Besix is de grootste technologiepartner in de markt van infrastructuur. Peter legde uit dat veiligheid topprioriteit heeft en haalde uiteenlopende voorbeelden aan zoals het Sluishuis (IJburg), Royal Atlantis (Dubai), Beatrixsluis (Utrecht) en de Kennedy spoortunnel (Antwerpen). Ook de impact op het werk en de scholing van personeel met betrekking tot bediening en onderhoud is toegelicht en gedemonstreerd.

Kennis- en netwerkevent De Master Spreekt wordt georganiseerd vanuit de opleiding Master of Informatics (MSc) (in Applied Data Science www.ads.hu.nl en Business & IT www.moi.hu.nl) van Hogeschool Utrecht. Deze De Master Spreekt is mede mogelijk gemaakt door Besix Unitec en Provincie Utrecht.

Voor meer netwerkwerkbijeenkomsten volg ons op LinkedIn (ICT deeltijdopleidingen).

de master spreekt after 2