Conflictcoaching en Mediation

Conflictcoaching en Mediation

Algemeen

Conflictvaardiger worden? Iedereen krijgt te maken met conflicten, in werk- en privéstituaties. In deze module leer je – op praktische wijze – hoe je beter met je eigen conflicten kunt omgaan, maar ook hoe je in andermans conflicten kunt bemiddelen. Ook is er aandacht voor de vraag, waar professionals mee (kunnen) worstelen ‘Wanneer kan ik zelf bemiddelen en wanneer moet ik doorverwijzen?’. De vaardigheden waarmee je een conflict kunt doorgronden (waar gaat het nu eigenlijk om?), de-escaleren (om ‘on speaking terms’ te komen) en oplossen (om haalbare en houdbare afspraken te maken) staan centraal. Tot slot: Conflictvaardigheid maakt  het leven – thuis, op het werk, nu en in de toekomst – gemakkelijker en plezieriger.

Inhoud

Centraal staan de vaardigheden, die een conflict hanteerbaarder maken en bijdragen om tot een oplossing te komen en de vraag ‘hoe houd je je goed staande tijdens een conflict?’. Theorieën over communicatie, macht, emoties, conflictdynamiek et cetera komen uiteraard aan bod, maar de theorie is ondersteunend aan de praktijk in deze module.

Als slotopdracht maak je een presentatie waarin je een zelfgekozen onderwerp koppelt aan het onderwerp (omgaan met) conflicten. De conflictanalyse, de video-opname en de reflectie vormen tezamen het eindproduct.

Studenten wordt dringend aangeraden tussen de bijeenkomsten door te oefenen in subgroepjes.

We werken met het boek(je) ‘Het wat en hoe van mediation’ en met verschillende artikelen (dit alles wordt digitaal ter beschikking gesteld).

Voorafgaand aan de start in periode D is er op woensdag 13 maart aanstaande van 19.00 – 20.00 uur een MS-teambijeenkomst voor degenen, die de cursus willen volgen en voor eenieder, die belangstelling en/of vragen heeft. Je kunt je hiervoor separaat aanmelden (dus ook als je je nog niet voor de module hebt aangemeld (zie ook aanmelding hieronder)) door een mail te sturen naar de coördinator (marion.uitslag@hu.nl). Je ontvangt dan enkele dagen voor deze onlinebijeenkomst via de coördinator een link, waarmee je kunt deelnemen aan deze bijeenkomst.

Aanmelding. Er is een beperkt aantal plaatsen voor deze module beschikbaar. Dit omdat we de vaardigheden met elkaar gaan oefenen. Het is dan ook de bedoeling dat je – voor inschrijving in Osiris –   je eerst aanmeldt bij de coördinator (marion.uitslag@hu.nl) en in een mail aangeeft waarom je deze module wilt volgen en wat je wilt leren.

Als je je – tijdig – hebt aangemeld, ontvang je ook een uitnodiging voor de informatiebijeenkomst op 13 maart aanstaande.

Inspiratie

Silke Koolbergen werd tijdens de honoursmodule Conflictcoaching en Mediation getriggerd door de realisatie dat veel conflicten ontstaan als gevolg van gebrek aan waardering of ‘niet gezien worden’. Zij heeft daarom als eindproduct voor deze module ‘Het Waarderingsspel’ ontwikkeld.

Dit spel is bedoeld om in te zetten in groepen, die aan groepsvorming willen doen en in groepen waarin het stroef loopt. De belangrijkste gedachte is ‘voorkomen is beter dan genezen’ … als het om conflicten gaat. Dit spel heeft als doel het leren geven/ontvangen van waardering, complimenten en feedback. Dit alles gebeurt op een vriendelijke en uitnodigende manier. Het spel bevat allerlei speelse oefeningen die vragen om reflectie. De reflectie wordt gestuurd door middel van reflectiekaarten.

Het is bedoeling dat de opbrengst van het spel beklijft en wordt ingebed en dat de oefeningen regelmatig – door het jaar heen – met elkaar worden gedaan. En de grap is: het is leuk. Het Waarderingsspel zorgt niet alleen voor een verbeterde sfeer in de groep maar ook voor plezier tijdens de oefeningen en voor inzichten als gevolg van de reflecties.

 

Contactpersoon Marion Uitslag, marion.uitslag@hu.nl
Periode B woensdag 18.00 – 21.00 uur
Duur 1 blok
Studiepunten 1 vrije ster

Osiris code                          GHON-CM-20