Oogstdialoog – Mild moedig maatwerk bij hulpverlening aan gezinnen in complexe scheiding

Oogstdialoog – Mild moedig maatwerk bij hulpverlening aan gezinnen in complexe scheiding

Complexe scheidingen kennen veel verliezers. Niet alleen kinderen en ouders, maar ook professionals. Ze lopen er op leeg. Hulp helpt vaak niet en maakt de situatie soms alleen maar erger. Het kost handen vol belastinggeld. Wat nu?

De Regiegroep Geweld in Gezinnen van het kennisplatform Utrecht Sociaal heeft afgelopen jaar een Ontwikkeltafel Complexe Scheiding georganiseerd waarin ervaringsdeskundigen, professionals, beleidsmakers, docenten en onderzoekers hun ervaringen hebben gedeeld en met elkaar tot nieuwe inzichten zijn gekomen. Zij komen tot de conclusie dat om hulp te verbeteren, bij alle betrokken partijen:

  • Mildheid nodig is, om de pijn te zien achter het soms onmogelijke gedrag van mensen die in scheiding liggen (oordeel loslaten, erkenning geven, emotionele veiligheid bieden).
  • Moed nodig is, om (ex)partners waar nodig in gedrag te begrenzen en te wijzen op consequenties van hun daden.
  • Maatwerk nodig is, om te weten in welke situatie hoe te handelen (niet alle scheidingen over één kam scheren maar oog hebben voor verschillende stijlen van conflicthantering, machtsverschillen, dreigend contactverlies en intieme terreur).

Agenda

De ontwikkeltafel onderscheidt vier scenario’s van complexe scheidingen die een verschillende aanpak vereisen. Deze zal Angèle Verkaaik, van de Regiegroep Geweld in Gezinnen tijdens de oogstdialoog presenteren. Daarna gaan we met elkaar in gesprek aan de hand van de volgende vragen:

  • Zijn de scenario’s herkenbaar en lijkt de indeling helpend in de praktijk?
  • Wat kenmerkt elk scenario? Geef er voorbeelden van
  • Wat moeten hulpverleners in elk van de scenario’s zeker niet doen? Wat zijn valkuilen?
  • Hoe ziet in elk van de scenario’s mild, moedig maatwerk er concreet uit?

Wanneer?

Donderdag 16 mei 2024
Tijd: 09:30 uur – 11:00 uur
Online in MS Teams

Deze oogstdialoog wordt in samenwerking met het Regionaal Leernetwerk Jeugd Utrecht georganiseerd.

Is de bijeenkomst interessant voor een ander? Stuur deze mail gerust door. Jeugdprofessionals, docenten, studenten, jeugdigen, opvoeders, beleidsmakers, projectleiders en onderzoekers zijn allen van harte welkom.

Met het organiseren van oogstdialogen wil het leernetwerk bijdragen aan betere benutting van ontwikkelde kennis en betere aansluiting tussen opleidingen en beroepspraktijk. Meer informatie over het leernetwerk vind je hier.