Verslag activiteit werkgroep VOG FG op dinsdag 28 april / CU2030

Verslag activiteit werkgroep VOG FG op dinsdag 28 april 2015 / CU2030

P1000331 (640x360)
“Wie kan dit verhaal nog navertellen?” Zo kwam ik thuis na die overweldigende informatiestroom rond CU2030, de ontwikkeling van het Stationsgebied Utrecht.
Met zo’n 12 oud- collega’s luisterden wij naar een boeiend verhaal in het Stadskantoor van Utrecht.
Of wij deze activiteit in verband konden brengen met onze achtergrond, de gezondheidszorg? Vroeg Tjerk van Impelen, de gemeenteambtenaar die deze inleiding hield. Hij maakte duidelijk dat bij de bouwplannen het niet allen gaat om bereikbaarheid, maar ook om leefbaarheid en veiligheid . Zo is de focus bij de plannen van nieuwbouw in het stationsgebied niet alleen het gebruik van het gebouw, maar ook de kwaliteit van de buitenruimte is heel belangrijk.
Toename van het aantal fietsers is natuurlijk prima, maar er ontstaan nu al fietsfiles en gebruik van auto’s in de binnenstad wordt geweerd. Dat betekent schonere lucht! Maar ook dat de infrastructuur moet worden aangepast, bredere fietspaden en veel meer (ondergrondse) fietsstallingen. De bussen zullen geïntegreerd worden in het station en  rond het station komen nog veel gebouwen (niet hoger dan de Dom!). Ook het opnieuw ontsluiten van de Catharijnesingel met mooie pleinen daaromheen, zal de leefbaarheid verhogen. Autoverkeer zal over een ringweg buiten de stad worden geleid. Dit alles is niet alleen een gigantische logistieke operatie: de treinen moeten blijven rijden, bruggen moeten worden aangelegd, om maar niet te spreken over alle partners die hierbij betrokken zijn, zoals de NS, ProRail, Hoog Catharijne, Corio. Het geheel is een voorbeeld van publiek-private samenwerking.
En… in de toekomst zullen er zelfs warmte- en koude – putten worden aangelegd voor opslag die benut kan worden voor de gebouwen in resp. winter en zomer.

 

Kortom, een zeer geslaagde bijeenkomst met tenslotte nog een rondleiding door het station, die ons via de glazen wand een blik gaf op de projecten in aanbouw.

Door Tjerk werden wij keurig afgeleverd bij Het Gegeven Paard, een restaurant in muziekcentrum Tivoli/ Vredenburg en hij was nog lang niet uitverteld. (zie ook de website CU2030).

Ter afsluiting genoten wij van een heerlijke en gezellige lunch.

P1000328 (640x342)P1000345 (640x360)P1000341 (640x360)P1000343 (640x359)P1000338 (640x360)