Column

In de meeste hu-gebouwen staat een grote blauwe fles, waar plastic flesjes met statiegeld in verzameld worden. De opbrengst gaat naar een goed doel. Vele studenten zijn niet op de hoogte van deze mogelijkheid om hun blikje een tweede leven te gunnen. In enkele gebouwen werd opgemerkt dat ik de blikjes uit de afvalbakken haalde. ‘Daar heb je weer een dakloze die een centje probeert bij te verdienen’ was de gedachte van enkele hu-medewerkers. In HL15 werd ik aangesproken op mijn ‘misdaad’. Nadat ik me had gelegitimeerd, vertelde de HU-medewerker dat het verzamelen van blik uit de afvalbakken in HL15 verboden was. Een schoonmaker had in dit gebouw het idee opgevat om het blik uit het afval te halen. Dat had geleid tot een totaal verbod. Eventueel mocht ik wel het blik uit de afvalbakken halen, als ik het dan direct in de grote blauwe fles voor het goede doel doneerde.

In PL99 werd ik ook aangesproken door een medewerker. Ik moest een mail sturen naar de verantwoordelijke collega met het verzoek om de blikjes uit het afval te mogen verwijderen. De leidinggevende gaf mij geen toestemming. Nu maak ik mijn ronde langs de afvalbakken bij de sneltram en bij het ‘eetplein’ voor de Sparvestiging en in de gebouwen waar mij nog geen verbod is opgelegd. Dat levert meestal zo’n 5-10 euro op, afhankelijk van het aantal studenten dat in de gebouwen rondloopt. De medewerkers van de Spar zijn zeer coöperatief: zonder morren nemen ze mijn collectie van de dag in ontvangst en tellen handmatig het aantal blikjes en flesjes dat ik heb opgehaald.

Helaas leidt het statiegeldsysteem tot excessen. Als ik door Amsterdam wandel, dan kom ik langs afvalbakken, die vernield zijn omdat iemand niet goed bij de blikjes kon die onderin de bak lagen. Of de ‘verzamelaar’ strooit de inhoud van de afvalzak over de stoep om gemakkelijk de blikjes en flesje eruit te kunnen halen.

Wil je dit spannende illegale werk ook een keer doen? Mail me (adriaanfranzen@gmail.com) en ik leer je alle tips and tricks!

Uw blikvanger Ad Franzen