Verslag Beeldkabinett in het Hartloopercomplex (5 oktober 2017)

Donderdag 5 oktober druppelen tegen twaalf uur de oud goudleden binnen in het Hartloopercomplex. Liever gezegd, ze komen aangewaaid. Waarschijnlijk was het slechte weer de oorzaak dat niet iedereen die zich had opgegeven ook werkelijk kwam. Maar de ongeveer dertig aanwezigen zullen geen spijt hebben gehad! Constant Hoogenbosch schotelde ons een prachtige caleidoscoop van filmfragmenten voor met als leidend thema omgaan met ouder worden. En natuurlijk zorgden sommige fragmenten voor dierbare herinneringen. Via een paar heel oude fragmenten uit het begin van de film kwamen bij de film Toeback. Nooit geweten dat er tabak groeide in Nederland.  The Snow Garden vertelt het verhaal van een eenzame bewoner hoog in de Rockies. Jaren hield hij de sneeuwval bij. Nu zijn het waardevolle data voor de klimaatwetenschap. Ontroerend was het gedeelte uit de Oldest Veteran, absurd het volgende fragment. Een ambtenaar moest vanuit een hoge stoel aantekenen wat een gewone alleenstaande man zo de hele dag deed. Een webcam avant la lettre! Herinneringen van een Haagse tramconducteur werden door Koot en Bie weergaloos vertolkt. Still Mine en Nebraska laten de problemen bij beginnende dementie zien. De eindeloosheid van het landschap in het midden van de verenigde staten wordt prachtig zichtbaar in The Straight Story. Een man met een motormaaier op reis om zijn zieke broer op te zoeken. In de laatste drie fragmenten staat muziek centraal. Via het ontroerend moment waar zijn naasten de doofheid van Beethoven ontdekken in Immortal Beloved, belanden we bij Elvis en Chuck Berry.

Natuurlijk was er tijd genoeg tijdens de lunch en de borrel om herinneringen met collega’s op te halen en de nieuwe ontwikkelingen in het onderwijs te bespreken.

Kortom, wederom een geslaagde dag.

verslag: Marijke Rensink – de Mooij (Werkgroep FG)

Foto’s Freek Zuidweg.  /   filmpje met meer foto’s