AFGELAST 21 april 2020 – Leden voor Leden

Leden voor leden.

waar?

de “Concept Space” op de Heidelberglaan 15 Utrecht

wanneer?

Dinsdagmiddag 21 april 2020 NIEUWE DATUM VOLGT

De sprekers en onderwerpen:

Aty Jansen over Bhutan en haar vrijwilligerswerk aldaar. (meer info zie hieronder.)
Albert Visser over “Betuwe wereldwijd“ over werk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, over hergebruik en duurzaamheid en over ontwikkelingssamenwerking. (ook hierover meer hieronder)

Aanmelden:

Aanmelden kan via deze link. Er zijn geen kosten aan deze middag verbonden en alle leden van de vereniging Oud Goud zijn welkom.

Programma:

13:30 binnenkomst met koffie of thee
14:00 spreker 1
14:45 pauze
15:00 spreker 2
15:45 informeel samenzijn met drankje en hapje.
17:00 sluiting.

 

Meer info:

Werken in Bhutan

Bijna vier maanden heb ik de gelegenheid gehad om van Bhutan, de mensen en de boeddhistische cultuur te proeven. Door mijn werk op de ‘Faculty of Nursing and Public Health’ in Thimphu heb ik ervaringen opgedaan over de opleiding van  gezondheidszorgwerkers. Ik heb er workshops gegeven over het belang van mentoring en coaching aan docenten en studenten, lessen bijgewoond en presentaties van studenten beoordeeld. Nieuwsgierig blijven, mijn verwachtingen bijstellen, humor gebruiken, ontspannen bij het niet-weten; het was een voortdurende uitdaging, die ik voor geen goud had willen missen

Bhutan, een wonderschoon land met ongeveer 750.000 inwoners, dat in sneltreinvaart aan het veranderen is; de ontwikkeling van het platteland, de migratie van het platteland naar de stad, de modernisering van het onderwijssysteem de gezondheidszorg en. de communicatie. ontwikkeling van het platteland, migratie van het platteland naar de stad en de communicatie.  Sinds 2001 is er internet en iedereen heeft een mobiele telefoon, waar door jong en oud intensief gebruik van wordt gemaakt. Het gebruik van Facebook is booming. Die snelle verandering heeft o.a. consequenties voor het onderwijs, de gezondheidszorg en de werkgelegenheid.  In 2008 werd Bhutan een parlementaire monarchie en in oktober waren er voor de derde keer verkiezingen. De huidige koning, en trouwens de gehele koninklijke familie, wordt aanbeden door grote delen van het volk.

Boeddhisme, je kunt er niet omheen in Bhutan; het wordt in het hele land gepraktiseerd. Guru Rinpoche is de belangrijkste persoon uit de geschiedenis van Bhutan; het hele land ontleent haar tradities en cultuur eraan. En dat is overal te zien; overal chörtens, gebedsmolens in vele maten en soorten, gebedsvlaggen, en afbeeldingen van boeddha’s. In totaal zijn er minstens drieduizend dzongs, kloosters en tempels. Als je die wilt bezoeken, moet je meestal flink klimmen. Voor allerlei acties, zoals het zoals bouwen van huizen, zaaien en oogsten en jaarlijkse inzegeningen van het huis, worden (animistische) ceremonies uitgevoerd. De monniken hebben er een flinke taak aan en het levert hun hen goede verdiensten op.

De traditionele kleding voor vrouwen en mannen en vooral de mooie stoffen en kleuren in het straatbeeld, zijn  oogstrelend. Mannen èn vrouwen houden van veel sieraden en dat is dan ook vaak te zien. Dagelijks loopt jong en oud rond de beroemde Memorial Chörten in Thimphu en ik voegde me in diezelfde dagelijkse in die praktijk. Het voelde elke dag als thuiskomen.

Aty Jansen


“Betuwe wereldwijd“

Betuwe Wereldwijd is een organisatie in Culemborg waar 40 mensen werken, waarvan sommigen als vrijwilliger, sommigen met een uitkering en anderen die een flinke afstand tot de arbeidsmarkt hebben. We zamelen gebruikte gereedschappen, computers en fietsen in die bij ons worden opgeknapt en een tweede leven krijgen in scholingsprojecten in ontwikkelingslanden, vooral Afrika. Ik laat wat zien, vertel wat en wil vooral ook een gesprek over deze onderwerpen met oud-collega’s die op veel van deze gebieden ervaringen en zeker ook meningen hebben…..

(Ik ben daarnaast ook nog PUMmer en heb een e-learningproject in Ghana zojuist afgerond).

Albert Visser