Domein Maatschappij & Recht

De werkgroep van het domein Maatschappij en Recht (voorheen de FMR) organiseert in 2019 2 excursies.

dinsdag 30 april was dat een stadswandeling met ’t Gilde Amersfoort.

Het verslag hiervan vind U onderaan op deze pagina.

dinsdag 24 september vanaf 14.00 uur Boottocht over het Naardermeer

We varen met een niet-overdekte fluisterboot naar de Eendenkooi. De tocht duurt 2½ uur. Deze tocht is voor natuurliefhebbers een buitenkansje. Alleen onder leiding van Natuurmonumenten is dit watergebied toegankelijk. De plaats van vertrek wordt bijtijds bekend gemaakt. Voor deze boottocht is opgave niet meer mogelijk. Deze excursie wordt ook door de voormalige FMR bekostigd. Alle leden van de VOG kunnen zich aanmelden. De leden van de voormalige FMR hadden voorrang tot 1 mei.

De werkgroep, Yvonne van Etten, Joop Willemse

Verslag van de Stadswandeling door Amersfoort.

Het was onverwacht druk op 30 april in Amersfoort, toen wij daar onze stadswandeling hadden. De omstandigheid, dat de koninklijke familie hier drie dagen tevoren had rondgewandeld op Koningsdag, had veel mensen op het idee gebracht ook maar eens naar Amersfoort te komen. Hoewel ik in Utrecht woon, op nog geen 20 km van Amersfoort, kende ik deze stad nauwelijks. Voor mij voorzag deze stadswandeling beslist in een behoefte. Ik pik er twee hoogtepunten uit:

Hoe zit het nou met die muurhuizen?
In 1380 was Amersfoort aan een nieuwe, ruimere stadsmuur toe en werd de oude afgebroken. Vanaf 1500 werden met het materiaal van de oude muur nieuw huizen gebouwd op de plaats, waar de oude muur had gestaan, bovenop de fundering van deze oude muur. De stenen van de oude muur waren toen veel waard en functioneerden als een soort betaalmiddel. Hiermee komt onze uitdrukking “je steentje bijdragen” vandaan. Onze gids had verschillende voorbeelden van linguïstische verbanden. Doordat de bouw van deze muurhuizen plaats heeft gevonden in verschillende perioden is er een grote diversiteit aan bouwstijlen ontstaan.

De Koppelpoort
Je ziet hem vanuit de trein, dit imposante middeleeuwse bouwwerk. Het is niet alleen een toegangspoort voor bewoners en bezoekers van de stad, het is ook een waterbouwkundig bouwwerk. Eenmaal binnen de muren van het gebouw sta je oog in oog met een stuw, een houten dam, die kan worden neergelaten en weer opgetrokken, wanneer een aantal mensen bereid zijn om in de tredmolen hun kracht te leveren. Dit technische vernuft vermoedt men niet, wanneer men buiten blijft. De poort vormde een waardige afsluiting van onze wandeling.
Joop Willemse

Faculteitswerkgroep FMR

  • Yvonne van Etten (lid bestuur)

  • Joop Willemse (plv. bestuur)