Highlight uit Trajectum: Alma Mustafić is op 10 december aangesteld als mensenrechtenambassadeur in Utrecht

Alma Mustafić is op 10 december – de Internationale Dag van de Rechten van de Mens – aangesteld als mensenrechtenambassadeur in Utrecht.
Het is voor het eerst dat de gemeente zoiets doet. Voor gemeente Utrecht is het aanstellen van een mensenrechtenambassadeur een onderdeel van de nota diversiteit en inclusie. Wethouder Linda Voortman: ‘Je zou het misschien niet meteen verwachten in een welvarende stad als Utrecht, maar ook hier zijn mensenrechten niet vanzelfsprekend. We zien dat verschillende groepen in Utrecht hun positie moeten bevechten, bijvoorbeeld vanwege een beperking of achtergrond.’

‘Deze benoeming voelt als een erkenning voor wat ik aan het doen ben,’ zegt Mustafić. ‘Ik ben altijd op internationaal gebied werkzaam geweest en ik ben blij iets terug te doen voor mijn stad. Utrecht is een warme plek en een thuis voor mijn kinderen. Mijn doel is om Utrecht als mensenrechtenstad zichtbaar te maken.’

Ze was tien toen de Bosnische Serven Srebrenica aanvielen en veertien toen haar vader Rizo werd vermoord. In 1995 kwam ze naar Nederland, samen met haar neef Nerko Hadziarapovic, ook docent-onderzoeker op de HU. ‘Ik kom uit de multiculturele samenleving van het voormalig Joegoslavië. Daar woonde iedereen in de jaren tachtig vreedzaam naast elkaar. We konden zelfs beter met elkaar opschieten dan verschillende bevolkingsgroepen hier in Nederland. Wij waren één volk, één natie en toch is het misgegaan.’ Haar missie is om mensen alles te leren over genocide en mensenrechten.

 Alma Mustafić (1981) is onderwijskundige en werkzaam bij het lectoraat Toegang tot het Recht van de Hogeschool Utrecht als docent-onderzoeker. Ze is gespecialiseerd in de educatie van mensenrechten, genocide, sociale rechtvaardigheid en gemeenschapsontwikkeling.