Het Selficient project is een aantal jaren geleden begonnen als Quest project en is inmiddels uitgegroeid tot een veelzijdig project van de Hogeschool Utrecht waarbij veel nieuwe opleidingen en externe partijen bij betrokken zijn geraakt.
Het studententeam Selficient heeft zich in 2017 ingeschreven voor de internationale duurzaamheidswedstrijd Solar Decathlon 2017 in de VS. Met hun zelfontworpen energieneutrale huis hebben de studenten de zevende plaats in de finale behaald. Het team sleepte verder een tweede prijs voor ‘Marktpotentieel’ en een derde prijs voor ‘Water efficiëntie’ in de wacht, én het won de publieksprijs.
Het belangrijkste aspect van het ontwerp is de modulariteit. De gestandaardiseerde elementen zoals het frame en het dak vormen de basis. Door die basiselementen is het mogelijk om onderdelen vast of los te koppelen, wat het huis gemakkelijk aanpasbaar maakt. Het woonhuis groeit mee met de woonwensen van de bewoners en door middel van massaproductie kunnen de basisonderdelen voordelig op de markt komen. Op deze manier is Selficient een duurzaam, innovatief en betaalbaar huis voor alle sociale klassen. Van de 100 haalbare punten, wist het team 80 punten binnen te slepen voor het architectonische vertoon en het aanpasbare concept.
De zonnepanelen van het huis wekken de benodigde energie op. Deze energie wordt voor eigen gebruik opgeslagen in het huis. Als de bewoner energie over heeft, dan kan dit gedeeld worden met anderen. Binnen het huis wordt de tempratuur gereguleerd door een warmtepomp. De vloer is voorzien van buizen waar water door kan lopen, wat ervoor zorgt dat de vloer op een zuinige manier wordt verwarmd. De douche maakt gebruik van een uniek concept waarbij het verbruikte water wordt gefilterd om het vervolgens nogmaals te gebruiken. Dit efficiënte watersysteem werd beloond met de derde plek.
Het Nederlandse studententeam is eind 2017 teruggekomen naar Nederland. Het is de bedoeling dat het Selficient huis opnieuw wordt opgebouwd, dit keer op het Utrecht Science Park. Geïnteresseerden kunnen daar het duurzame huis komen bezichtigen. De Nederlandse bouwsector heeft al belangstelling getoond om het duurzame bouwconcept te implementeren. Het concept van het Selficient huis – flexibel, energieneutraal en betaalbaar – kan een serieuze bijdrage leveren aan de verduurzaming van het Nederlandse woningbestand en bijdragen aan het behalen van de Nederlandse klimaatdoelstellingen.