Gepersonaliseerde brace voor Scoliose patiënten

Gepersonaliseerde brace voor Scoliose patiënten

Een van de thema’s binnen het Instituut Design & Engineering aan de HU is Medische Technologie. Hier weer een mooi voorbeeld van een Quest groep bestaande uit 3e jaars studenten Elektrotechniek, Werktuigbouwkunde en Technische Bedrijfskunde die zich bezig hebben gehouden met de ontwikkeling van braces voor patiënten met de diagnose scoliose.

Wat is scoliose?
Scoliose is een wervelkolomaandoening waarbij de wervelkolom scheef kan groeien. Therapie voor scoliose bestaat uit het dragen van een brace, een korset dat de wervelkolom weer in de juiste positie dwingt. De therapie is echter afhankelijk van een aantal factoren zoals de duur van het dragen van de brace (tot wel 23 uur per dag), de vorm van de brace en hoe strak de brace gedragen wordt.

Doel
Doel van het Quest project was om een gepersonaliseerde scoliosebrace te ontwerpen op basis van een 3D scan van de patiënt. Daarnaast zijn functionele aspecten in relatie tot het draagcomfort van de brace onderzocht en indien geschikt meegenomen in het ontwerp. Zo zijn onder meer de mogelijkheden ten aanzien van ventilatie en het sluiten van de brace (sluitingen) geïnventariseerd. Verder is focus gelegd op de automatisering van de hiervoor benodigde meetopstelling. Er is onder andere nader gekeken naar de mogelijkheid om de patiënt óf de toegepaste Kinect-camera te roteren. Verder is rekening gehouden met de positionering van de patiënt, omdat lichaamshouding een belangrijke rol speelt bij het aanmeten van een scoliosebrace.