Quest is een project van Hogeschool Utrecht waarbij studenten en werkveld elkaar versterken om oplossingen te vinden voor de toekomst. Studenten van de opleidingen Elektrotechniek, Technische Bedrijfskunde, Werktuigbouwkunde en Built Environment bundelen hun krachten in een team. Samen met een externe opdrachtgever gaan ze een uitdaging of een probleem aanpakken. Dit kan voor allerlei organisaties zijn. Van bedrijven tot onderzoeksinstituten en van ziekenhuizen tot gemeenten.
Deze Quest is een mes dat snijdt aan twee kanten. Aan de ene kant is het een fantastische uitdaging voor onze studenten. Die leren namelijk alles over complexe probleemstellingen en het vertalen naar een onderzoeksaanpak. Dit alles in nauwe samenwerking met elkaar en de externe opdrachtgevers. Een geweldige voorbereiding op hun loopbaan na de studie.
Aan de andere kant is het een prachtige kans voor organisaties om op een snelle, slimme en creatieve manier hulp te krijgen. Bovendien is deze samenwerking een prachtkans om een relatie met aankomende professionals aan te gaan. En om te profiteren van de kennis en kunde van de Hogeschool. Veel samenwerkingen die we aangaan vanuit Quest blijven namelijk bestaan, lang nadat de eerste vraag is opgelost.
Quest thema’s
Gezonde compacte leefomgeving
Steden raken steeds meer verdicht. Hoe kunnen we dan toch tegemoetkomen aan de eisen voor een gezond leefklimaat voor alle gebruikers van een gebied? Hoe kan de leefomgeving zo worden ontworpen en ingericht dat met gebruik van bijvoorbeeld slimme technologie alle mensen hun plek vinden, elkaar kunnen ontmoeten en bewegen? Oftewel steden waar het gezond en prettig leven is. Hierbij is expliciet ook aandacht voor de wensen en behoeftes van groepen die doorgaans niet gehoord worden zoals kinderen, ouderen en mensen met een beperking. Zowel het ontwerp van de gebouwen en de omgeving als ook gebruik van domotica kan hiertoe bijdragen.
Duurzame mobiliteit
Het thema Duurzame Mobiliteit richt zich op duurzame oplossingen voor personenvervoer en goederentransport, zoals technische innovaties, mobiliteitsstrategieën, deelmobiliteit, zero-emissie stadslogistiek en wijktransformaties via infrastructurele aanpassingen voor de energietransitie. Voorbeelden zijn technische innovaties zoals elektrisch busvervoer, waterstof, accu-ontwikkeling en autonome voertuigen, het ontwikkelen van duurzame logistiek concepten zoals mobiliteitsmanagement, HUB- ontwikkeling en stadslogistiek of het ontwikkelen van bijvoorbeeld knooppunten rond het stadscentra met combinaties van openbaar vervoer en snelle infrastructuur voor lopen, fietsen. Het gebruik van digitale technologie kan helpen om beweging naar duurzame vormen van mobiliteit te ondersteunen.
Datagedreven innovatie
De samenleving en de systemen die deze ondersteunen worden in een steeds sneller tempo verbonden en digitaal, met grote kansen en mogelijkheden voor datatoepassingen. Datagedreven innovatie is daarmee een essentieel onderdeel voor het ontwikkelen, onderhouden en optimaliseren van organisaties, systemen en producten. Bij IDE werken we aan concepten zoals Digital Twins, Industry 4.0 en Smart Cities. Sensortechnologie, internet of things (IoT), big data analytics, artificial intelligence (AI), modelleren en simuleren, extended reality (XR) en decentrale technologie zijn enkele voorbeelden van technieken die we daarvoor toepassen. Deze technieken kunnen helpen om knelpunten te identificeren, efficiëntie te verhogen en creëren tegelijkertijd mogelijkheden om geheel nieuwe producten en processen te ontwikkelen, wat essentieel is in een steeds complexere wereld. Daarnaast onderzoeken we óf en hoe het toevoegen van ‘slimme’ toepassingen bedrijven en organisaties effectiever, wendbaarder en betekenisvoller kunnen maken.
Energietransitie
De energietransitie in stedelijke gebieden, zoals Utrecht, brengt diverse uitdagingen met zich mee. Denk aan het verduurzamen van verouderde gebouwen, de overgang naar aardgasvrije alternatieven en de druk op het elektriciteitsnet door toenemende elektrificatie. Binnen het thema Energietransitie bij IDE richten we ons op innovatieve oplossingen die verduurzaming en stedelijke ontwikkeling naadloos combineren. Hierbij streven we naar haalbare en betaalbare maatregelen voor particulieren, bedrijven en overheden. Het een multidisciplinaire aanpak ondersteunen we opdrachtgevers en onderzoeksprojecten op drie niveaus: het gebouw, de wijk en de procestechnologie. Voorbeelden hiervan zijn het verduurzamen van appartementencomplexen, het ontwerpen van energiepositieve wijken met slimme opslagsystemen en het optimaliseren van energiesystemen om een hoge mate van duurzame energieopwekking te realiseren en energiecongestie te voorkomen.
Gezondheidstechnologie
Hier worden oplossingen gezocht (veelal multidisciplinaire) voor uitdagingen waar men tegenaan loopt in de gezondheidszorg; denk hierbij aan uiteenlopende praktijken als het ziekenhuis of een fysiotherapiepraktijk. Technische en zorgdisciplines werken hierbij nauw samen. Een voorbeeld van zo’n samenwerking is de minor Design for Health met multidisciplinaire projecten van IDE en het Instituut voor Verpleegkundige Studies. Een concreet product is de ‘Intelligente Scoliose Brace’ die de sluitingskracht monitort van de brace die gebruikt wordt om de verkromming van de wervelkolom bij jongeren tegen te gaan. In het project ‘Tectiel weerstation voor doofblinden’ werken we aan een weerstation waarmee doof-blinden zelf kunnen voelen wat voor weer het gaat worden. En met partners als het UMC Utrecht werken we aan een 3D-geprinte inlegzool ter voorkoming van voetzweren bij diabetici.
Circulair en industrieel produceren
Er is een toenemende vraag naar biobased materialen en tegelijkertijd is er sprake van een afnemend vakmanschap. Hoe komen we dan toch tot gezonde gebouwen en producten? En hoe kunnen deze circulaire gebouwen en producten worden ontworpen en geproduceerd? Denk hierbij aan mogelijkheden voor hergebruik, nieuwe biobased materialen, houtbouw, robotisering, 3D-printen en productie op locatie. Een cruciaal onderdeel van dit thema is ‘Industrieel produceren’: het ontwikkelen en verbeteren van producten en processen zodat ze schaalbaar en betaalbaar worden. Dit multidisciplinaire onderzoek richt zich op aspecten als alternatieve bouw- en installatieelementen, optimalisatie van bouwprocessen met behulp van ICT en optimalisatie van de klantreis.