HU-docent en onderzoeker Karin Thomassen doet promotieonderzoek naar slim gips: het gebruik van slimme technologie om immobilisatieoplossingen te kunnen verbeteren. Daarvoor is het belangrijk goede metingen te kunnen doen bij huidige oplossingen. Lastig, want gips komt niet in één stuk van de arm af. Karin besloot van dit probleem een opdracht te maken voor de studenten van haar instituut. Het eindresultaat: de dummy arm.
Mijn vermoeden is dat gips vaak veel te sterk is. Je krijgt het met geen mogelijkheid stuk. Je arm is als patiënt dus goed beschermd tegen stoten van buitenaf, maar al dat gips maakt het nodeloos zwaar. Dat nodigt niet uit tot het bewegen van je arm: mensen stoppen hem in een mitella om het gewicht te kunnen dragen. Terwijl bewegen helpt bij het genezingsproces. Als je de arm met minder gips voldoende kunt beschermen, is dat dus beter”, vertelt docent-onderzoeker Karin Thomassen.
Maar dan moet je de eigenschappen van het gips wel goed kunnen testen. Voor het Slim Gips onderzoek besloot Karin daar een Quest-project van te maken voor haar studenten. De opdracht: maak een realistische arm die kan worden voorzien van verschillende soorten immobilisatie-materiaal. Dat materiaal moet vervolgens van de arm kunnen worden genomen zonder het te beschadigen, zodat de mechanische eigenschappen (sterkte, stijfheid) bepaald kunnen worden.
Verder lezen? Klik dan hier