Studenten ontwikkelen multi-inzetbare sensor

Studenten ontwikkelen multi-inzetbare sensor

Studenten van Hogeschool Utrecht hebben een sensor ontwikkeld die allerlei factoren tegelijk meet: temperatuur, licht, beweging, luchtvochtigheid en luchtdruk. Ze ontwikkelden ook een app die inzicht geeft in de resultaten.

“Data is het nieuwe goud”, aldus Erik Puik, de opdrachtgever en lector Microsysteemtechnologie. Zijn lectoraat houdt zich bezig met het ontwikkelen van manieren van meten aan mens en leefomgeving. “We kregen van veel bedrijven de vraag of we een sensor konden ontwikkelen voor hun specifieke situatie. Dus dachten we: er moet een sensor komen die ál die situaties kan meten. Daarom vroegen we een multidisciplinaire groep honoursstudenten of ze deze opdracht wilden aannemen.”

De sensor kan gekoppeld worden aan het internet en kan apparaten geschikt helpen maken voor the internet of things. ‘The internet of things’ verwijst naar de situatie dat door mensen bediende computers, laptops, tablets en smartphones in de minderheid zullen zijn op het internet. De meerderheid van de internetgebruikers zal in deze visie bestaan uit semi-intelligente apparaten, Smart devices die nu al veel gebruikt worden zijn de smart watch, de slimme thermostaat en de deurbel die vanaf de smartphone bediend kan worden. Maar ook gordijnen, koelkasten en sommige fabrieksmachines zijn in een smart-versie beschikbaar. “Maar,” zegt Puik “de mogelijkheden die the internet of things biedt zijn nog lang niet uitgeput.”