Spring naar pagina inhoud Hogeschool Utrecht Scompany
  • Over ons
  • Werkwijze
  • Expertise
  • Succesverhalen
  • Nieuws
  • Contact
  1. Home
  2. Cases opdrachtgevers

Naam organisatie: Jacs. Koopman B.V.
Sector: Elektrotechniek
Product of diensten van de organisatie: Importeur en distributeur van LED- verlichting
Organisatie onderdeel: Afdeling Interlight LED
Aantal medewerkers: 21

“Het team heeft het vraagstuk heel serieus genomen en heeft veel moeite gedaan om kennis over onze organisatie te vergaren” – Joyce Motshagen, marketingmanager

Vraagstuk
Koopman Interlight’s grootste drijfveer ligt op het innoveren van producten en diensten binnen de verlichting. Zo was er een grote behoefte om in het in het vizier komen bij een nieuwe doelgroep met het product Interlight LED. De vraag was op welke markt het product zich het best kon positioneren en op welke manier dit het best uitgevoerd kon worden om zo meer omzet te genereren.

Aanpak 
Het Scompany-team heeft haar vraagstuk verdeeld in een doelgroep onderzoek, een positioneringsonderzoek én een (marketing)communicatieplan. Hiervoor hebben ze gebruik gemaakt van een kwalitatieve onderzoeksmethode. Zij zijn de diepte ingegaan door middel van diepte-interviews en veldonderzoek. Zo hebben zij een dag meegelopen met Koopman Interlight om de positionering van het merk te kunnen bepalen. Op deze manier heeft het team de (potentiële) doelgroep en de positionering in kaart kunnen brengen en een waardevol (marketing)communicatieplan kunnen voorleggen.

Resultaat
Naar aanleiding van het onderzoek relevante doelgroepen bepaald en is een kansrijke positionering geadviseerd. Voor dit advies is gekeken naar ‘het verhaal achter het merk’ waar de doelgroep behoefte aan heeft. Ook heeft het Scompany-team een communicatieplan opgeleverd, waarin onder andere per doelgroep kansrijke middelen worden voorgelegd.

Scompany-team: Milan Bouwmeester, Jeanine van der Meer, Romee van Dunschoten en Salima Kissami

Naam organisatie: Fit for the Floor
Sector: zorginnovatie
Aantal medewerkers: 1
Organisatieonderdeel: Het Beste Zorgidee van 2017 (ONVZ)

“ De studenten hebben een zeer nuttig adviesrapport voor mij geschreven. Dit heeft er o.a. voor gezorgd dat ik verder in contact ben gekomen met verloskundigen, die door zwangere vrouwen toch, zo blijkt uit het onderzoek, als meest betrouwbaar worden gezien. Via deze verloskundigen heb ik de pilot, die op dit moment loopt, verder kunnen promoten en veel aanmeldingen ontvangen! Het onderzoek toonde aan dat  er veel behoefte is aan een online beweegprogramma. Dit houdt mij gemotiveerd ‘Fit for the Floor’ tot een succes te maken! “     – Floor Wijma, Fysiotherapeut en initiatiefneemster app


Vraagstuk

Fysiotherapeute Floor Wijma heeft een oefenprogramma bedacht waarbij net bevallen vrouwen al na een week weer kunnen beginnen met trainen. Dit programma richt zich op vrouwen die weer op een verantwoordelijke wijze terugkeren in hun sport na de zwangerschap.

Het was aan de studenten om een positionering voor Fit for the Floor te bepalen. Dit werd gedaan door een onderzoek te doen naar: “Hoe kan Fit for the Floor zich het best positioneren op de Nederlandse markt, specifiek gericht op regio Utrecht?”

Het Scompany Team, blok A 2018/2019: Emma Oechies, Gesille Hijgen, Manon Brunott en Megan Broeder

Naam: Selficient
Producten of diensten van de organisatie: Selficient biedt innovatief onderwijs waarin jonge professionals zich kunnen ontwikkelen.

“De communicatie met het Scompany-team was helder en de junior adviseurs wisten veel van de taken en verzoeken tot de juiste uitkomsten te brengen. De samenwerking heb ik als zeer prettig ervaren.”   – Harold van Faasen, projectleider Selficient

Vraagstuk
De ambitie van Selficient is het ontwikkelen van een duurzaam en betaalbaar huis voor iedereen met een nieuwe, duurzame bouwstandaard. Selficient wil graag een kansrijke positionering vertaald in een effectieve communicatiestrategie om potentiële huurders aan te trekken.

Resultaat
Voor Selficient is er een advies opgeleverd hoe zij zich met behulp van een communicatiestrategie het beste kunnen positioneren om potentiële huurders aan te trekken. Om de meest kansrijke positionering te realiseren is er gekozen voor de positioneringsstrategie. Voor de implementatie is een operationeel communicatieplan geschreven waarin naamsbekendheid vergroten en ‘proef’ huurders aantrekken centraal staat.

Scompany-team: Laurens Kruijff, Demi Verhagen, Max Onstenk, Charlotte Loop

Naam organisatie: Disolut bv
Sector: Voedingssupplementen
Product of diensten van de organisatie: productie en verkoop van producten voor voedingsintolerantie
Aantal medewerkers: 7

“Het advies was goud waard. De adviseurs hebben een zeer goed en gedegen advies opgeleverd en de samenwerking was prettig en gemoedelijk.”

– Remko Hiemstra, eigenaar Disolut bv

Resultaat

Voor Disolut is er een advies geformuleerd over de meest kansrijke positionering in de markt van voedingssupplementen en hoe deze kan worden uitgedragen. Het advies laat zien op welke doelgroepen Disolut zich het beste kan richten. Ook heeft het Scompany-team een marketingstrategie opgeleverd, waarin onder andere per doelgroep relevante middelen opgenomen zijn.

Een deel van het advies is al doorgevoerd en komend jaar zullen andere delen stapsgewijs worden doorgevoerd. Zo wordt onder andere de website aangepast. Voor Disolut is Scompany zeker voor herhaling vatbaar.

Scompany team: Kirsten Roodenburg, Jip Rouvroye, Kimberley Adriaensen, Jacob Koster

Naam organisatie: FairClimateFund
Sector: Klimaat & Ontwikkelingssamenwerking
Product: verkoopt (Fairtrade) Carbon Credits aan bedrijven en particulieren die hun CO2-voetafdruk willen compenseren.
Aantal medewerkers: 6 

“De adviseurs van Scompany hebben de wensen en behoeften van de (potentiële) klanten van FairClimateFund goed in kaart gebracht. Dit is waardevolle informatie voor ons.” – Linda Lap, Manager Marketing & Communications, FairClimateFund

Resultaat
Het advies aan FairClimateFund richt zich vooral op een nieuwe positionering en het verhogen van de naamsbekendheid. Het Scompany-team heeft een positioneringsstatement geformuleerd en geadviseerd. Ook is een implementatieplan opgesteld om het advies te kunnen laten slagen. Het advies met betrekking tot de positionering wordt geïmplementeerd bij huidige klanten van FairClimateFund. Door het onderzoek is namelijk meer inzicht verkregen in de wensen en behoeften van deze doelgroep.

Aanpak 
Het Scompany-team heeft gebruik gemaakt van de methode Design Thinking. Het onderzoek bestond uit deskresearch, een intern interview met FairClimateFund en 25 interviews met personen uit de DMU van bestaande en potentiële partners.

Scompany-team: Lotte Arnold, Soetimah Goos & Sanne van den Broek

Naam organisatie: De Nederlandsche Bank (DNB)
Sector: Financieel
Product of diensten van de organisatie: Onafhankelijke centrale bank en toezichthouder
Aantal medewerkers: 1800

“Het Scompany team heeft in korte tijd met daadkracht zowel een kwalitatief als kwantitatief onderzoek uitgevoerd onder onze medewerkers en managers naar hoe het nieuwe intranet een optimale samenwerking kan stimuleren. Dit resulteerde in een nuttig advies hoe communicatie kan bijdragen aan de adoptie van het nieuwe intranet bij DNB”. – Robert Meulenbroek, senior communicatieadviseur

Resultaat
Voor De Nederlandsche Bank is er een advies opgeleverd over hoe de medewerkers te motiveren en mobiliseren het nieuwe intranet te gebruiken. Het advies is opgebouwd uit drie opeenvolgende trajecten: het ontwikkeltraject, het implementatietraject en het verankeringstraject. De meningen, behoeften, wensen en belangen van de medewerkers zijn meegenomen in dit advies. Daaropvolgend zijn relevante middelen aangedragen die bijdragen aan het ontwikkelen, het implementeren en het verankeren van het intranet onder de medewerkers.

Aanpak 
Er is gebruik gemaakt van kwantitatief-, kwalitatief- en literatuuronderzoek. Het kwantitatieve onderzoek bestond uit een online enquête. In totaal hebben 314 respondenten de enquête ingevuld. Het kwalitatieve onderzoek bestond uit focusgroepdiscussies en vijf interne- en drie externe interviews.

Scompany-team: Floor, Larissa, Manar en Sietse.

Naam organisatie: HOF Vastgoedbeheer
Sector: Vastgoed
Product of diensten van de organisatie: Vastgoedbeheer en aansluitservice
Aantal medewerkers: 8

‘‘De manier waarop de junior consultants te werk zijn gegaan was zeer professioneel en zelfstandig. De samenwerking, het contact en de opvolging waren zeer prettig. Het opgeleverde advies geeft ons veel houvast om ons als bedrijf verder te positioneren.’’
– Martijn Hof, Directeur HOF Vastgoedbeheer

Resultaat

Om advies te kunnen geven op de vraag ‘hoe een vastgoedbeheerder zich met haar premium product kan positioneren op een gespannen markt’ is onderzoek gedaan naar de kennis, houding en gedrag van de markt (stakeholders) waar Hof Vastgoedbeheer zich in bevindt. De hieruit voortvloeiende resultaten hebben geleid tot een strategisch en operationeel advies. Het advies zelf is concreet gemaakt aan de hand van een aantal actiepunten die ofwel intern of extern gericht zijn.

Aanpak 
Om antwoord te kunnen geven op de bovenstaande vraagstukken is er een kwalitatief onderzoek uitgevoerd. Hiervoor zijn 18 diepte-interviews afgenomen. De diepte-interviews zijn afgenomen bij verschillende sub-doelgroepen, namelijk 4 vastgoedbeheerders, 10 potentiële afnemers en 4 huidige afnemers. Ook is er desk- en literatuuronderzoek gedaan.

Scompany team: Vivianne, Anne, Lana en Lisan

Naam organisatie: UMC (Universitair Medisch Centrum Utrecht)
Sector: Zorg en Welzijn
Product of diensten van de organisatie: Zorg
Aantal medewerkers: meer dan 12.000
Organisatieonderdeel: Afdeling Innovatie, cluster Medisch Technologie & Technische Fysica

‘‘Het Scompany team heeft ons goed geholpen met het in kaart brengen van de zichtbaarheid van onze afdeling in het ziekenhuis.’’ – Joris Jaspers, hoofd Innovatie

Resultaat

Om antwoord te kunnen geven op de vraag “Op welke manier kan communicatie ingezet worden om te zorgen dat medewerkers verbeterpunten in de technische zorg identificeren en delen met de afdeling innovatie, zodat de communicatie kan bijdragen aan het blijven verbeteren van de zorg?” zijn dmv onderzoek verschillende punten in kaart gebracht: de huidige situatie en gewenste situatie van de afdeling innovatie en de ‘GAP’ hiertussen. Hoe de afdeling innovatie van de huidige naar de gewenste situatie kan opschuiven is verwerkt in een stappenplan waarin advies gegeven wordt over de korte-, middellange- en lange termijn op operationeel-, tactisch- en strategische niveau.

Aanpak
Om een beter beeld te krijgen van de huidige situatie is er gekozen voor kwantitatief onderzoek en om voor meer diepgang is gekozen voor kwalitatief onderzoek. Door gebruik te maken van verschillende onderzoeksstrategieën is een duidelijk beeld gecreëerd van de situatie en hoe deze aangepakt kon worden.

Scompany team: Anne Bartels, Sherilyn Slaghek, Fleur Verbrugge en Charlotte van der Zalm


Naam organisatie: T-MC
Sector: Zakelijke dienstverlening
Product of diensten van de organisatie: Adviesbureau

“De studenten van Scompany zijn professionals. De kwaliteit van het advies is hoog en praktisch toepasbaar. De vraag van T-MC is uitstekend onderzocht en het advies overtreft onze verwachting”. – Cindy van der Krabben, Business consultant T-MC

Resultaat
Voor T-MC is een advies opgeleverd ten behoeve van de versterking van de huidige positionering van het bedrijf in de markt. Het advies omvat een online en offline positioneringsstrategie. Uit onderzoek is gebleken dat T-MC een gunstige positie heeft in de markt. Het advies is uitgewerkt in twee communicatiestrategieën, om zo de nieuwe positionering te realiseren.

Vraagstuk
T-MC is een adviesbureau met expertise op het gebied van georganiseerd werken. De organisatie biedt in-company GO trainingen voor bedrijven binnen de zakelijke dienstverlening in heel Nederland. T-MC heeft Scompany de opdracht gegeven om onderzoek te doen en advies uit te brengen ‘Op welke manier kan T-MC met behulp van marketingcommunicatie het aantal in-company inschrijvingen vergroten, binnen de zakelijke dienstverlening voor de GO portfolio?

Scompany-team: Florence Lathouwers, Margriet de Graaf, Tessa Missler en Niek Rademaker

Adresgegevens
Heidelberglaan 15
3584 CS Utrecht

Contact?
scompany@hu.nl
Volg ons op LinkedIn, Facebook en Instagram

Hier komt alles samen
Hogeschool Utrecht
  • Privacy
  • Cookies
© 2025 Hogeschool Utrecht
  • Over ons
  • Werkwijze
  • Expertise
  • Succesverhalen
  • Nieuws
  • Contact