Digitale werkomgeving

Authenticatie app (MFA)

Wachtwoorden bieden niet altijd voldoende zekerheid of degene die inlogt is, wie hij zegt dat hij is. Bij diensten als Osiris, VPN en ExamUpload gebruiken we binnen de HU nu sms als Multi Factor Authenticatie (MFA). Dit is een extra controle bij inloggen op HU diensten. De sms-authenticatie wordt echter op korte termijn vervangen door een code via een app op je smartphone. Dit nieuwe systeem is gebaseerd op de Microsoft Authenticator. Het enige wat je nodig hebt, is een smartphone. Dit kan je eigen smartphone zijn of die van de HU. Je moet wel eenmalig je telefoon registeren.

Wat heb ik aan MFA?

MFA is bedoeld voor iedereen die gebruikmaakt van een extra beveiligde dienst. Voor nu zijn dit de volgende diensten: VPN (werken op afstand), Osiris (cijferinvoer) en ExamUpload.

De sms-authenticatie die we nu gebruiken, zorgt nog weleens voor wat problemen. De sms komt bijvoorbeeld niet altijd binnen. Het nieuwe systeem met de app is stabieler en werkt sneller. De HU heeft geen kosten meer voor het versturen van sms-berichten. Bovendien is de nieuwe MFA toekomstbestendig en ondersteunt de hogeschool in de visie om studenten en medewerkers te voorzien van een veilige en gebruiksvriendelijke leer- en werkomgeving.

Meer informatie

Download de app

Download de ‘Microsoft Authenticator’ app uit de store op je smartphone en registreer je telefoon bij het gebruik van een van de diensten.

Handleiding

Een handleiding is te vinden op www.askhu.hu.nl. Deze informatie is ook in het Engels beschikbaar.

MFA en Webapplicaties van HU

Nu alle HU-gebruikers geregistreerd zijn voor de Multi Factor Authenticatie (MFA) zet IM&ICT  steeds een volgende stap in de digitale veiligheid. Zo is het Office 365-platform achter MFA. Wat betekent dat voor jou? Dat betekent dat je bij gebruik van een Office applicatie je ook periodiek dient te authentiseren. Dat hoef je niet elke keer. Er wordt een token aangemaakt die 3 maanden geldig blijft.

Let op! Het is dus mogelijk dat je soms meer dan 1x een authenticatie-vraag via de authenticator app ontvangt afhankelijk van je activiteiten.

Een andere extra beveiligingsmaatregel is de fraudeafhandeling. Zodra iemand onbevoegd gebruik maakt van je account, krijg je daarvan een melding op de Authenticator app. Microsoft blokkeert die ‘hacker’ uit veiligheidsoverwegingen. Je kan dan zelf niet inloggen en moet dan je account verifiëren. Neem in dat geval telefonisch(!) contact op met de ServiceDesk, op nummer: 088 481 6666

We nemen deze maatregelen omdat MFA een bewezen maatregel is in het veiligstellen van jouw data.