HU kiest tool Proctorio voor online proctoring

Na een versnelde marktverkenning en uitgebreide privacy- en securityscan heeft de HU gekozen voor Proctorio als tool voor online proctoring. Hiermee maken we de volgende stap op het gebied van afstandsonderwijs en dan vooral toetsing op afstand.

De behoefte aan software die toezicht op afstand tijdens toetsen kan faciliteren is ontstaan door de coronacrisis en hierbij ontstane onmogelijkheden om te toetsen op de HU locaties. Door het inzetten van online proctoring wordt studielast gelijkmatig verdeeld en studievoortgang mogelijk gemaakt. Het inzetten van online proctoring is een tijdelijke oplossing die ook geldt als laatste alternatief voor kennistoetsen  waarvan afname niet mogelijk is in een alternatieve toetsvorm.

Een multidisciplinair team is samengesteld om dit proces en project vorm te geven. Het projectteam bestaat uit: docenten, sommige uit de toetsexpertgroep, examencommissielid, onderwijslogisitiek, toetsorganisatie, DLO experts, privacy- en security-experts. Daarnaast zijn studenten en onze Functionaris Gegevensbeheer betrokken.

Speciale aandacht is er geweest voor de privacy-aspecten van proctoring, maar ook is het ethische aspect verkend van deze manier van toetsen. Tijdens een sessie onder leiding van het lectoraat Betekenisvol Digitaal Innoveren is een ethical matrix ingevuld. Hierbij waren ook studenten vanuit de HSR betrokken om het studentperspectief te borgen.

Geselecteerd: Proctorio
Proctorio biedt geautomatiseerde proctoring aan. Het is de meest moderne en ook goed schaalbare manier van proctoring. Het systeem maakt opnames van de student en markeert mogelijk opvallend gedrag dat kan wijzen op fraude. Vervolgens kijkt altijd een persoon (de proctor) de beelden terug om te beoordelen wat er op de door het systeem gemarkeerde momenten is gebeurd. Belangrijk is dus dat niet het systeem maar een persoon de beoordeling doet. Bij de TU Eindhoven gebruiken ze al enige tijd deze tooling naar tevredenheid en we hebben veel van ze mogen leren.

Belangrijkste kenmerken van Proctorio:

  • Proctorio is een modulaire systeem. Dit betekent dat we heel veel zelf kunnen instellen. Bijvoorbeeld of je wel of geen bestanden mag downloaden.
  • Proctorio verwijdert alle data na 4 weken. Zo worden de beelden alleen gebruikt door de proctor om de gemarkeerde beelden te beoordelen.
  • Proctorio gebruikt drie bronnen: de webcam om gedrag en gezicht op te nemen, audio om geluiden opnemen en schermopname.
  • Proctorio biedt ook een chat-functie aan die studenten tijdens de start van de toets kan ondersteunen. Aandacht gevraagd: deze support verwerkt data in Amerika.

Deze week de eerste toetsen met proctoring
Deze week zijn de eerste studenten gestart met toetsen via online proctoring. De studenten zijn geïnformeerd en hebben vooraf hun computer kunnen testen. De docenten zijn de proctors en zijn geïnstrueerd over het beoordelen van de beelden.

Meer weten over proctoring
Op deze pagina op DigitaleHU is meer informatie over online proctoring te lezen. Naast handleidingen, een regeling afname en de privacyverklaring is een overzicht van veelgestelde vragen te vinden. Het spreekuur online toetsen op 11 juni 11.30 is ingericht als webinar en gaat volledig over online proctoring. Er wordt ingegaan op de functionaliteiten van Proctorio. Ook is er aandacht voor de eerste resultaten van de pilotperiode.