Onderzoeksdata opslaan/delen met Research Drive

HU Research Drive is sinds kort dé plek voor het opslaan en delen van onderzoeksdata. Veilig, betrouwbaar, AVG-proof en met ondersteuning van de datastewards. Bij de start van nieuwe onderzoeksprojecten kun je nu al gebruik maken van HU Research Drive. In dit interview vertellen Tineke van der Meer (datasteward, OO&S) en Emiel Korteweg (product-owner, IM&ICT) meer over de keuze voor HU Research Drive, de toekomstplannen en de waarde van hun samenwerking in dit traject.

Waarom is er gekozen voor HU Research Drive?

Tineke: “Op dit moment wordt onderzoeksdata op verschillende plekken bewaard. Daardoor is niet altijd duidelijk waar wat staat. Met Research Drive krijgt de HU grip op haar onderzoeksdata.” Emiel vult aan: “HU Research Drive is een product dat we afnemen bij SURF. Veel andere onderwijs- en onderzoeksinstellingen in Nederland gebruiken Research Drive ook al of zijn van plan dit te gaan gebruiken. Hierdoor wordt samenwerken met bijvoorbeeld de VU of de RUG op termijn een stuk eenvoudiger.”

“Een aantal onderzoeksgroepen heeft zicht aangemeld om HU Research Drive als pilot te gaan gebruiken. Daarna hebben we een groot deel van de pilotgebruikers geïnterviewd. En de pilotgebruikers willen graag door met HU Research Drive!” vertelt Tineke.

De pilotgroep noemde daarbij de volgende voordelen:

  • Door gebruik te maken van HU Research Drive kunnen we voldoen aan de Nederlandse gedragscode wetenschappelijke integriteit
  • Externen kunnen de projectruimte ook gebruiken
  • Studenten kunnen toegang krijgen tot de projectruimte
  • De beschikbaarheid en reactiesnelheid van het supportteam zijn goed

Waar gaan jullie de komende periode mee aan de slag?

“In de pilotfase zijn we een aantal aandachtspunten tegengekomen die we op dit moment aan het oplossen zijn. Denk bijvoorbeeld aan het verbeteren van het aanmeldproces voor nieuwe gebruikers, het vaststellen van de mappen- en rechtenstructuur en het metadateren van onderzoeksdata zodat we deze later beter kunnen terugvinden.” vertelt Tineke. “Eerst gaan we aan de slag om ervoor te zorgen dat HU Research Drive als systeem goed is ingericht, inclusief alle ondersteunende processen. Voor nieuwe onderzoeksprojecten en enthousiastelingen is HU Research Drive al beschikbaar!” zegt Emiel.

Wat is het toekomstperspectief?

Tineke: “Op landelijk niveau werkt een groot aantal hogescholen en universiteiten samen aan de verdere ontwikkeling van Research Drive waardoor dit programma kan doorgroeien naar een volwaardige Virtual Research Environment.” Emiel legt uit dat het belangrijk is dat de opslag van onderzoeksdata en het werken met onderzoeksdata op een goed geïntegreerde wijze samenkomt. “Als je iedere keer een dataset moet downloaden voordat je deze kunt analyseren en ‘m vervolgens weer moet uploaden ontstaan er onnodige kopieën van soms zeer gevoelige onderzoeksdata. Daarnaast is dit natuurlijk ook niet prettig werken voor een onderzoeker.”

Als HU Research Drive goed is ingericht gaan we in komend kalenderjaar (2021) SURFdrive en de O-schijf uitfaseren waarbij de data overgezet wordt naar HU Research Drive.

 Jullie werken intensief samen in dit project, hoe bevalt dit?

Emiel: “Goed! De implementatie van een nieuwe IT-oplossing heeft totaal geen waarde als deze niet goed wordt ingericht. Doordat we binnen Team DO (Digitale Onderzoeksomgeving) samenwerken aan deze oplossing ontstaat een complete, goed ingerichte oplossing waar we de juiste ondersteuning bij kunnen leveren. Tineke onderschrijft het helemaal: “Het is geweldig om al tijdens de ontwikkeling en implementatie van HU Research als datastewards met ICT-ers en onderzoekers samen te werken. We leren zoveel van elkaar!”

Wil jij als onderzoeker ook een projectruimte aanvragen in HU Research Drive voor je nieuwe onderzoek?

Dat kan! Vul het formulier Aanvraag HU Research Drive in (we vragen enkel de naam van het onderzoeksproject en onder welk kenniscentrum het valt). Deze aanvraag komt terecht bij de datasteward van het kenniscentrum. Hij/zij neemt contact met je op om de inrichting van de projectruimte te bespreken. Lees verder over de ontwikkelingen van Research Drive op digitale HU!

HU Reseach Drive: