Urkund: onze nieuwe plagiaat checker
© Femke van den Heuvel

Urkund: onze nieuwe plagiaat checker

Update: transitiedatum aangepast (van 1 augustus) naar 1 oktober 2020

In het voorjaar 2020 heeft een compact project team een mini-competitie van Surf doorlopen om een nieuwe leverancier voor plagiaat software te selecteren voor de HU. Uit deze competitie is Urkund gekomen. Geen onbekende in de wereld van plagiaat! Nu gaan we van start om Urkund te koppelen aan onze toetssystemen en per 1 oktober 2020 wordt er ingeleverd in Urkund!

De eisen en wensen

In de mini-competitie heeft SURF al het voorwerk gedaan en vier partijen geselecteerd en gecontracteerd. Op basis van onze specifieke eisen en wensen is daar een winnaar uit de bus gekomen. Het bepalen van onze wensen en eisen was daarom een belangrijke stap. Hieronder de belangrijkste vier:

1. Geïntegreerde oplossing

Een belangrijk differentiator was de eis voor een geïntegreerd oplossing. Dit betekent dat de plagiaat scan direct werkt als er bestanden worden geüpload in een ander systeem zoals OnStage. De student / docent hoeft het verslag niet “dubbel” in te leveren. Ook de uitkomst (rapport) van de plagiaat komt in het systeem terug.

In ons DLO landschap zijn we al gewend (verwend?) met geïntegreerde oplossingen. Bij sommige opleidingen wordt nog direct ingeleverd in Ephorus, maar ook zij staan al in de startblokken om dit anders te organiseren. Het direct inleveren in Urkund is mogelijk, maar dit wordt niet aanbevolen en ondersteund (omdat het werk ook gearchiveerd moet worden).

2. Scanresultaat bevat een link naar het rapport

Stel de toets is ingeleverd en de plagiaatscanner komt met een notificatie dat er iets niet pluis is met het stuk… Dan wil je niet eerst zoeken wat de URL van de plagiaat tool is, opnieuw inloggen, zoeken naar de student, het juiste werk en dan het rapport bekijken. Dat hoeft dus gelukkig niet! Bij Urkund zit er direct een link naar het rapport.

Wij hebben deze wens als belangrijk benoemd, omdat het anders niet werkbaar is. De plagiaatscanner is een hulpmiddel om te zien of de student origineel werk heeft ingeleverd. Dat hulpmiddel moet wel makkelijk in gebruik zijn.

3. Niet alle werken mogen in de database

Urkund gebruikt drie verschillende bronnen om te controleren op plagiaat: het internet, (wetenschappelijke) publicaties en student materiaal. Juist een goede database van ons eigen* studentmateriaal is van belang voor een goede check. Daarom worden standaard alle ingeleverde werken in deze database opgenomen. Echter, het kan zijn dat bij vertrouwelijke informatie het belangrijk is om het bestand niet in de database op te nemen.

Vanuit onze ervaring hebben we geleerd dat het heel plezierig is om zelf  de mogelijkheid te hebben wanneer in te stellen is of een bestand alleen intern, alleen extern of helemaal niet beschikbaar wordt gesteld.

* De eigen database wordt verrijkt met de historie die we in Ephorus hebben opgebouwd. En vanuit SURF is er een initiatief om een gezamenlijke database te werken, waar de diverse leveranciers en systemen dan mee werken.

4. Tabellen, figuren en foto’s

We beschouwen het als belangrijk om tabellen, figuren en foto’s ook mee te nemen in de scan. Zeker omdat figuren regelmatig gekopieerd worden. De tekst is dan aangepast zodat plagiaat minder snel wordt opgemerkt.

Kwaliteit van de scan

Niet geheel onbelangrijk: detecteert de plagiaatscan wel plagiaat? Elke leverancier heeft zijn eigen technologie en algoritmes en daarmee zijn er (kleine) verschillen in de kwaliteit. Uit het onderzoek naar kwaliteit van SURF kwam Urkund als beste uit de bus.

Technische implementatie, integratie en adoptie

Nu de mini-competitie is afgesloten start de technische fase. In nauwe samenwerking zorgen BIM en DLO team Leren & Toetsen voor het koppelen aan OnStage, GradeWork en Canvas. Zorgvuldig testen we het werk en configureren we alle settings. Dit doen we in overleg met Examencommissieleden en opleidingen waarvan we weten dat zij specifieke wensen hebben. Deze zomer gaan we over naar Urkund en per 1 oktober wordt al het ingeleverde werk gecontroleerd in Urkund.

Kom ook! 1 oktober 16.30 uur naar het digitale afscheidsfeestje van Ephorus. We kijken samen terug naar de mooie, verrassende en leerzame momenten. Maar kijken ook voorruit naar onze nieuwe plagiaatscanner: Urkund.